Nie daj się jesieni. Pyszny grzaniec krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Garść praktycznych porad

Obraz
© iStock.com

Nic tak nie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory jak grzaniec. Słodki, pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i miodem. Przygotowanie grzańca w domu jest bardzo proste. Możemy eksperymentować z ulubionymi przyprawami i owocami. Grzaniec najlepiej smakuje podany w ceramicznym kubku o grubych ściankach. Do tego ciepły koc, miłe towarzystwo i jesień nam już nie będzie straszna.

Zobacz wideo: Przepis na zupę piwną

/ 5Jakie wybrać przyprawy?

Obraz
© 123RF.COM
  • Goździki – nadają grzańcowi charakterystyczny korzenny zapach i lekko piekący smak.
  • Cynamon – doskonale komponuje się z goździkami, ma intensywny zapach i słodkawy smak.
  • Imbir – najlepszy rozgrzewacz, podnosi aromat trunku, wprowadzając cytrusowy aromat.
  • Kardamon – wyróżnia go ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach.
  • Anyż – najlepiej używać w postaci niezmielonej, ma korzenno-słodkawy zapach.
  • Gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny, słodkawo-gorzki zapach grzańca.
  • Wanilia – oczywiście w postaci lasek, a nie sztucznie aromatyzowanego cukru. Wprowadzi nutę słodyczy do napoju.
  • Pieprz czarny – nadaje grzańcowi pikanterii.

/ 5Dodatkowe składniki

Obraz
© 123RF.COM

Podgrzane wino lub piwo z przyprawami może być dla wielu osób zbyt gorzkie, dlatego trunek można dosłodzić, najlepszy w tym celu będzie miód, który poza słodyczą, nada grzańcowi jeszcze oryginalnego smaku. Jaki miód wybrać? Ulubiony. Sok malinowy cudownie rozgrzewa, jest słodki, no i pachnie latem. Słodyczy dodadzą też rodzynki. Z kolei skórka otarta z pomarańczy nada grzańcowi przyjemny cytrusowy aromat. Plastrami pomarańczy możemy także udekorować kubek lub kufel z grzańcem.

/ 5Piwo czy wino?

Obraz
© iStock.com

Do przygotowania grzańca wybieramy czerwone wytrawne wino, cydr lub jasne piwo. Pije się je w kamionkowych lub glinianych kuflach i kubkach. Utrzymują one bowiem dłużej temperaturę. Napoju nie wolno zagotować, ponieważ procenty wyparują, wino straci aromat, a dodany miód swoje zdrowotne właściwości. Najlepsza temperatura to 60–80 stopni. Wówczas przyprawy uwolnią swój aromat. Przyrządzając grzańca z wina, można zalać wcześniej wszystkie przyprawy trunkiem i zostawić pod przykryciem na kilka godzin, by smaki i aromaty dobrze się połączyły.

/ 5Bez procentów?

Obraz
© Shutterstock.com

Pyszny rozgrzewający napój możemy przygotować również w wersji bezalkoholowej. Wówczas zamiast wina, piwa czy cydru, używamy soku jabłkowego, pomarańczowego albo winogronowego, wywaru z suszonych lub mrożonych owoców, kawy czy herbaty. Do tego kilka plasterków imbiru, goździki, miód i gotowe. Ci, którzy nie lubią tracić czasu, mogą przygotować grzańca w mikrofalówce, a nie w garnku.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce