Nie daj się jesieni. Pyszny grzaniec krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Garść praktycznych porad

Obraz
© iStock.com

Nic tak nie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory jak grzaniec. Słodki, pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i miodem. Przygotowanie grzańca w domu jest bardzo proste. Możemy eksperymentować z ulubionymi przyprawami i owocami. Grzaniec najlepiej smakuje podany w ceramicznym kubku o grubych ściankach. Do tego ciepły koc, miłe towarzystwo i jesień nam już nie będzie straszna.

Zobacz wideo: Przepis na zupę piwną

/ 5Jakie wybrać przyprawy?

Obraz
© 123RF.COM
  • Goździki – nadają grzańcowi charakterystyczny korzenny zapach i lekko piekący smak.
  • Cynamon – doskonale komponuje się z goździkami, ma intensywny zapach i słodkawy smak.
  • Imbir – najlepszy rozgrzewacz, podnosi aromat trunku, wprowadzając cytrusowy aromat.
  • Kardamon – wyróżnia go ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach.
  • Anyż – najlepiej używać w postaci niezmielonej, ma korzenno-słodkawy zapach.
  • Gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny, słodkawo-gorzki zapach grzańca.
  • Wanilia – oczywiście w postaci lasek, a nie sztucznie aromatyzowanego cukru. Wprowadzi nutę słodyczy do napoju.
  • Pieprz czarny – nadaje grzańcowi pikanterii.

/ 5Dodatkowe składniki

Obraz
© 123RF.COM

Podgrzane wino lub piwo z przyprawami może być dla wielu osób zbyt gorzkie, dlatego trunek można dosłodzić, najlepszy w tym celu będzie miód, który poza słodyczą, nada grzańcowi jeszcze oryginalnego smaku. Jaki miód wybrać? Ulubiony. Sok malinowy cudownie rozgrzewa, jest słodki, no i pachnie latem. Słodyczy dodadzą też rodzynki. Z kolei skórka otarta z pomarańczy nada grzańcowi przyjemny cytrusowy aromat. Plastrami pomarańczy możemy także udekorować kubek lub kufel z grzańcem.

/ 5Piwo czy wino?

Obraz
© iStock.com

Do przygotowania grzańca wybieramy czerwone wytrawne wino, cydr lub jasne piwo. Pije się je w kamionkowych lub glinianych kuflach i kubkach. Utrzymują one bowiem dłużej temperaturę. Napoju nie wolno zagotować, ponieważ procenty wyparują, wino straci aromat, a dodany miód swoje zdrowotne właściwości. Najlepsza temperatura to 60–80 stopni. Wówczas przyprawy uwolnią swój aromat. Przyrządzając grzańca z wina, można zalać wcześniej wszystkie przyprawy trunkiem i zostawić pod przykryciem na kilka godzin, by smaki i aromaty dobrze się połączyły.

/ 5Bez procentów?

Obraz
© Shutterstock.com

Pyszny rozgrzewający napój możemy przygotować również w wersji bezalkoholowej. Wówczas zamiast wina, piwa czy cydru, używamy soku jabłkowego, pomarańczowego albo winogronowego, wywaru z suszonych lub mrożonych owoców, kawy czy herbaty. Do tego kilka plasterków imbiru, goździki, miód i gotowe. Ci, którzy nie lubią tracić czasu, mogą przygotować grzańca w mikrofalówce, a nie w garnku.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji