Garść praktycznych porad
Nic tak nie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory jak grzaniec. Słodki, pachnący cynamonem, goździkami, kardamonem i miodem. Przygotowanie grzańca w domu jest bardzo proste. Możemy eksperymentować z ulubionymi przyprawami i owocami. Grzaniec najlepiej smakuje podany w ceramicznym kubku o grubych ściankach. Do tego ciepły koc, miłe towarzystwo i jesień nam już nie będzie straszna.
Zobacz wideo: Przepis na zupę piwną
Jakie wybrać przyprawy?
- Goździki – nadają grzańcowi charakterystyczny korzenny zapach i lekko piekący smak.
- Cynamon – doskonale komponuje się z goździkami, ma intensywny zapach i słodkawy smak.
- Imbir – najlepszy rozgrzewacz, podnosi aromat trunku, wprowadzając cytrusowy aromat.
- Kardamon – wyróżnia go ostry, korzenny, słodki i piekący smak oraz cytrynowo–imbirowy zapach.
- Anyż – najlepiej używać w postaci niezmielonej, ma korzenno-słodkawy zapach.
- Gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny, słodkawo-gorzki zapach grzańca.
- Wanilia – oczywiście w postaci lasek, a nie sztucznie aromatyzowanego cukru. Wprowadzi nutę słodyczy do napoju.
- Pieprz czarny – nadaje grzańcowi pikanterii.
Dodatkowe składniki
Podgrzane wino lub piwo z przyprawami może być dla wielu osób zbyt gorzkie, dlatego trunek można dosłodzić, najlepszy w tym celu będzie miód, który poza słodyczą, nada grzańcowi jeszcze oryginalnego smaku. Jaki miód wybrać? Ulubiony. Sok malinowy cudownie rozgrzewa, jest słodki, no i pachnie latem. Słodyczy dodadzą też rodzynki. Z kolei skórka otarta z pomarańczy nada grzańcowi przyjemny cytrusowy aromat. Plastrami pomarańczy możemy także udekorować kubek lub kufel z grzańcem.
Piwo czy wino?
Do przygotowania grzańca wybieramy czerwone wytrawne wino, cydr lub jasne piwo. Pije się je w kamionkowych lub glinianych kuflach i kubkach. Utrzymują one bowiem dłużej temperaturę. Napoju nie wolno zagotować, ponieważ procenty wyparują, wino straci aromat, a dodany miód swoje zdrowotne właściwości. Najlepsza temperatura to 60–80 stopni. Wówczas przyprawy uwolnią swój aromat. Przyrządzając grzańca z wina, można zalać wcześniej wszystkie przyprawy trunkiem i zostawić pod przykryciem na kilka godzin, by smaki i aromaty dobrze się połączyły.
Bez procentów?
Pyszny rozgrzewający napój możemy przygotować również w wersji bezalkoholowej. Wówczas zamiast wina, piwa czy cydru, używamy soku jabłkowego, pomarańczowego albo winogronowego, wywaru z suszonych lub mrożonych owoców, kawy czy herbaty. Do tego kilka plasterków imbiru, goździki, miód i gotowe. Ci, którzy nie lubią tracić czasu, mogą przygotować grzańca w mikrofalówce, a nie w garnku.