Rozgrzewa i poprawia nastrój. Aromatyczny eliksir ze Skandynawii

Słodki i pachnący korzennymi przyprawami napój to doskonały towarzysz jesiennych i zimowych wieczorów. W Skandynawii trudno sobie wyobrazić świąteczny okres bez gloggu, czyli wina z aromatycznymi dodatkami. Podajemy go w ceramicznych kubkach o grubych ściankach. Choć w niektórych sklepach możemy znaleźć oryginalny szwedzki glogg, warto pokusić się o przygotowanie tego napoju w domu.

Glogg to rodzaj grzańca z większą ilością przypraw.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Glogg jest popularny w całej północnej Europie od Danii po Estonię i Finlandię. Do przygotowania tego pysznego napoju będziemy potrzebować czerwonego słodkiego wina. Warto je wzmocnić odrobiną wódki. Możemy również znaleźć receptury, w których bazą jest porto lub białe wino. W wariancie bezalkoholowym wykorzystujemy soki owocowe – jabłkowy lub pomarańczowy.

Cudowny zapach i rozgrzewająca moc to zasługa dodatków. Używamy cynamonu, goździków, imbiru, anyżu oraz kardamonu. Do tego świeża skórka pomarańczy, rodzynki oraz migdały. Napój można również dosłodzić cukrem lub miodem. Na bożonarodzeniowych jarmarkach w Skandynawii, gdzie glogg leje się strumieniami, znajdziemy również wersje czekoladowe czy wytrawne.

Przygotowując glogg, możemy użyć wina nieco gorszej jakości albo takiego, które nam nie posmakowało. Z dodatkiem miodu i przypraw zmieni się w cudowny, rozgrzewający eliksir. Tak naprawdę glogg to rodzaj grzańca z większą ilością przypraw. Proporcje możemy zmieniać według własnych upodobań. Pamiętajmy też, by przygotować go dzień wcześniej. Składniki muszą się przegryźć.

Szwedzki glogg

Składniki:

  • 1 l czerwonego wina
  • 80 ml wódki
  • 80 g cukru lub miodu
  • 80 g rodzynek
  • skórka obrana z 1 pomarańczy
  • 20 g migdałów w słupkach
  • 20 g świeżego imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków

Przygotowanie: rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz na sicie. Pomarańczę sparz, wyszoruj i obierz ze skórki. Do rondelka wlej wino i wódkę. Dodaj przyprawy, bakalie, skórkę pomarańczową oraz cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Uważaj, by nie doprowadzić płynu do wrzenia. Przykryj rondelek i odstaw na noc. Przed podaniem podgrzej.

Zobacz też: Jak się robi wino w Polsce?

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie