Rozgrzewa i poprawia nastrój. Aromatyczny eliksir ze Skandynawii

Słodki i pachnący korzennymi przyprawami napój to doskonały towarzysz jesiennych i zimowych wieczorów. W Skandynawii trudno sobie wyobrazić świąteczny okres bez gloggu, czyli wina z aromatycznymi dodatkami. Podajemy go w ceramicznych kubkach o grubych ściankach. Choć w niektórych sklepach możemy znaleźć oryginalny szwedzki glogg, warto pokusić się o przygotowanie tego napoju w domu.

Glogg to rodzaj grzańca z większą ilością przypraw.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Glogg jest popularny w całej północnej Europie od Danii po Estonię i Finlandię. Do przygotowania tego pysznego napoju będziemy potrzebować czerwonego słodkiego wina. Warto je wzmocnić odrobiną wódki. Możemy również znaleźć receptury, w których bazą jest porto lub białe wino. W wariancie bezalkoholowym wykorzystujemy soki owocowe – jabłkowy lub pomarańczowy.

Cudowny zapach i rozgrzewająca moc to zasługa dodatków. Używamy cynamonu, goździków, imbiru, anyżu oraz kardamonu. Do tego świeża skórka pomarańczy, rodzynki oraz migdały. Napój można również dosłodzić cukrem lub miodem. Na bożonarodzeniowych jarmarkach w Skandynawii, gdzie glogg leje się strumieniami, znajdziemy również wersje czekoladowe czy wytrawne.

Przygotowując glogg, możemy użyć wina nieco gorszej jakości albo takiego, które nam nie posmakowało. Z dodatkiem miodu i przypraw zmieni się w cudowny, rozgrzewający eliksir. Tak naprawdę glogg to rodzaj grzańca z większą ilością przypraw. Proporcje możemy zmieniać według własnych upodobań. Pamiętajmy też, by przygotować go dzień wcześniej. Składniki muszą się przegryźć.

Szwedzki glogg

Składniki:

  • 1 l czerwonego wina
  • 80 ml wódki
  • 80 g cukru lub miodu
  • 80 g rodzynek
  • skórka obrana z 1 pomarańczy
  • 20 g migdałów w słupkach
  • 20 g świeżego imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków

Przygotowanie: rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz na sicie. Pomarańczę sparz, wyszoruj i obierz ze skórki. Do rondelka wlej wino i wódkę. Dodaj przyprawy, bakalie, skórkę pomarańczową oraz cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Uważaj, by nie doprowadzić płynu do wrzenia. Przykryj rondelek i odstaw na noc. Przed podaniem podgrzej.

Zobacz też: Jak się robi wino w Polsce?

Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu