Trwa ładowanie...
d23v7ww
d23v7ww

Róże karnawałowe według Ewy Wachowicz

Przepis

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji zwykle przygotowujemy pączki, oponki czy faworki. Dużą popularnością cieszą się jednak także karnawałowe róże Nie tylko pięknie się prezentują, ale także są przepyszne. zobaczcie przepis Ewy Wachowicz.

1.7
(9 głosów)
Oceń:
d23v7ww
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Róże karnawałowe według Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Składniki

● 250 g mąki
● ½ łyżeczki proszku do pieczenia
● 1 łyżka masła
● 1 łyżka cukru
● 2 żółtka
● 2 jajka
● 1 łyżka spirytusu lub rumu
● 800 g tłuszczu do smażenia
● szczypta soli

Dekoracja:
● konfitura
● 100 g cukru pudru
● cukier waniliowy

Przepis

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto - początkowo wszystkie składniki wysiekać nożem, następnie ręką wyrabiać tak długo, aż będzie jednolite i gładkie.

Wałkować partiami - dość cienko. Wykrawać 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem.

Wszystkie krążki naciąć w 5 miejscach - po obwodzie. Środki posmarować białkiem i składać, odpowiednio dopasowując wielkość. W środku mocno przycisnąć, aby dobrze się skleiły.

Sprawdzić czy tłuszcz jest dobrze nagrzany (wrzucając kawałek ciasta - powinien natychmiast wypłynąć). Róże omieść z mąki, usmażyć na jasnozłoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do środka każdego ciastka nałożyć odrobinę konfitury lub marmolady. Oprószyć cukrem pudrem (można dodać cukier waniliowy).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Róże karnawałowe według Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d23v7ww

Podziel się opinią

6
3
Share
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww
d23v7ww