Rozbijasz jajko o krawędź miski? Jest lepszy sposób

Jajka wykorzystujemy w kuchni niemal codziennie – ciasta, panierki, omlety i dziesiątki innych dań. To się przekłada na tysiące rozbitych skorupek każdego roku. Odruchowo rozbijasz jajko o kant miski czy talerza, w którym jajko ma wylądować? Jest lepszy sposób.

Rozbita na pół skorupka jajkaJak prawidłowo rozbić skorupkę jajka?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dlaczego nie należy rozbijać jajka o krawędź miski?

Ten sposób odruchowo przyswoiliśmy sobie, naśladując szefów kuchni, którzy jednym wprawnym ruchem wbijają jajko do miski, rozbijając je wcześniej zdecydowanym uderzeniem w kant miski.

Nawet jeżeli zyskaliście sprawność w tej czynności, godną szefa kuchni, to niejednokrotnie do miski wpadały wam kawałki skorupki. Niekiedy drobne, uciążliwe, niedające się wyciągnąć. Dlaczego tak się dzieje? Ostra krawędź naczynia sprawia, że skorupka z dużą siłą wciskana jest do wewnątrz jajka, a stamtąd – wprost do miski.

Tymczasem jest o wiele lepszy, a przy tym łatwiejszy sposób na rozbicie skorupki tak, by nie było konieczności wyciągania małych, ostrych drobinek z miski.

Jak rozbić jajko jedną ręką?

Jak rozbijać jajka prawidłowo?

Kiedy odruchowo chwycicie jajko w dłoń i zbliżycie do krawędzi talerza, zatrzymajcie się na chwilę. Rozbijcie jajko o stół, czyli płaską powierzchnię. W ten sposób siły równomiernie rozłożą się po skorupce jajka. Skorupka pęknie z łatwością, bez tworzenia się na powierzchni siateczki z małych, ostrych drobinek.

Wypróbujcie ten sposób, a na pewno nie znajdziecie więcej żadnych skorupek w porannej jajecznicy!

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów