Trwa ładowanie...

Rozbijasz jajko o krawędź miski? Jest lepszy sposób

Jajka wykorzystujemy w kuchni niemal codziennie – ciasta, panierki, omlety i dziesiątki innych dań. To się przekłada na tysiące rozbitych skorupek każdego roku. Odruchowo rozbijasz jajko o kant miski czy talerza, w którym jajko ma wylądować? Jest lepszy sposób.

Jak prawidłowo rozbić skorupkę jajka?Jak prawidłowo rozbić skorupkę jajka?Źródło: 123RF
dv0nxor
dv0nxor

Dlaczego nie należy rozbijać jajka o krawędź miski?

Ten sposób odruchowo przyswoiliśmy sobie, naśladując szefów kuchni, którzy jednym wprawnym ruchem wbijają jajko do miski, rozbijając je wcześniej zdecydowanym uderzeniem w kant miski.

Nawet jeżeli zyskaliście sprawność w tej czynności, godną szefa kuchni, to niejednokrotnie do miski wpadały wam kawałki skorupki. Niekiedy drobne, uciążliwe, niedające się wyciągnąć. Dlaczego tak się dzieje? Ostra krawędź naczynia sprawia, że skorupka z dużą siłą wciskana jest do wewnątrz jajka, a stamtąd – wprost do miski.

Tymczasem jest o wiele lepszy, a przy tym łatwiejszy sposób na rozbicie skorupki tak, by nie było konieczności wyciągania małych, ostrych drobinek z miski.

Jak rozbić jajko jedną ręką?

Jak rozbijać jajka prawidłowo?

Kiedy odruchowo chwycicie jajko w dłoń i zbliżycie do krawędzi talerza, zatrzymajcie się na chwilę. Rozbijcie jajko o stół, czyli płaską powierzchnię. W ten sposób siły równomiernie rozłożą się po skorupce jajka. Skorupka pęknie z łatwością, bez tworzenia się na powierzchni siateczki z małych, ostrych drobinek.

dv0nxor

Wypróbujcie ten sposób, a na pewno nie znajdziecie więcej żadnych skorupek w porannej jajecznicy!

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dv0nxor
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv0nxor
Więcej tematów