Rozbijasz jajko o krawędź miski? Jest lepszy sposób
Jajka wykorzystujemy w kuchni niemal codziennie – ciasta, panierki, omlety i dziesiątki innych dań. To się przekłada na tysiące rozbitych skorupek każdego roku. Odruchowo rozbijasz jajko o kant miski czy talerza, w którym jajko ma wylądować? Jest lepszy sposób.
Dlaczego nie należy rozbijać jajka o krawędź miski?
Ten sposób odruchowo przyswoiliśmy sobie, naśladując szefów kuchni, którzy jednym wprawnym ruchem wbijają jajko do miski, rozbijając je wcześniej zdecydowanym uderzeniem w kant miski.
Nawet jeżeli zyskaliście sprawność w tej czynności, godną szefa kuchni, to niejednokrotnie do miski wpadały wam kawałki skorupki. Niekiedy drobne, uciążliwe, niedające się wyciągnąć. Dlaczego tak się dzieje? Ostra krawędź naczynia sprawia, że skorupka z dużą siłą wciskana jest do wewnątrz jajka, a stamtąd – wprost do miski.
Tymczasem jest o wiele lepszy, a przy tym łatwiejszy sposób na rozbicie skorupki tak, by nie było konieczności wyciągania małych, ostrych drobinek z miski.
Jak rozbić jajko jedną ręką?
Jak rozbijać jajka prawidłowo?
Kiedy odruchowo chwycicie jajko w dłoń i zbliżycie do krawędzi talerza, zatrzymajcie się na chwilę. Rozbijcie jajko o stół, czyli płaską powierzchnię. W ten sposób siły równomiernie rozłożą się po skorupce jajka. Skorupka pęknie z łatwością, bez tworzenia się na powierzchni siateczki z małych, ostrych drobinek.
Wypróbujcie ten sposób, a na pewno nie znajdziecie więcej żadnych skorupek w porannej jajecznicy!
Zobacz także: