WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Jak przechowywać oliwę z oliwek? 3 czynniki, które przyspieszają jełczenie

Oliwa nazywana jest płynnym złotem – nie jest tylko tłuszczem, ale prawdziwą skarbnicą smaku i zdrowia. Wiemy już całkiem sporo na temat tego, jak wybrać dobrą oliwę. Ale czy na pewno wiemy, jak ją przechowywać?

Oliwa z oliwek w karafce i oliwki w tleOliwę z oliwek trzeba prawidłowo przechowywać.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Oliwa z oliwek – co znajdziemy na sklepowych półkach?

Różne rodzaje oliwy sygnalizują konkretne terminy widoczne na etykiecie. To bardzo istotne, by je odróżniać, a co za tym idzie – stosować poprawnie.

Oliwa extra virgin (vergine) – to oliwa najlepszej jakości, o wyrafinowanym i niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jej wspaniałym bukietem będziemy się jednak cieszyć najkrócej, więc po zakupie trzeba spożyć oliwę extra virgin w krótkim czasie (najlepiej w ciągu kilku tygodni).

Oliwa virgin (vergine) – również dobrej jakości, choć nie jest to klasa "extra". Zarówno oliwa virgin, jak i extra virgin to tłuszcze nierafinowane, nienadające się do podgrzewania – wykorzystujemy je do jedzenia na zimno.

Oliwa pure (rafinowana) – oliwa słabej jakości, poddana procesowi rafinowania, dzięki czemu możemy na niej smażyć. I właściwie tylko do tego się nadaje, podobnie zresztą jak kolejny typ oliwy z oliwek.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek – najgorszej jakości oliwa, bo powstała z wytłoczyn i pestek oliwek. Dobra do smażenia, nierzadko, tak samo, jak oliwa pure, wzbogacana oliwą virgin.

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi

Oliwa z oliwek – kiedy nadaje się do spożycia?

Oliwa z oliwek powinna zostać spożyta w ciągu 18 miesięcy od daty zbioru oliwek. Wiedzieliście o tym? To istotna informacja, która pozwala w pełni cieszyć się bogatym smakiem oliwy. Oliwki zbierane są raz w roku – zazwyczaj od października do grudnia i to właśnie zimą powstaje oliwa. By w pełni cieszyć się jej smakiem, warto ją spożyć w ciągu pierwszych 3-5 miesięcy.

Oliwa, jak inne produkty spożywcze, starzeje się i niekoniecznie chodzi tu o proces jełczenia. Im dłużej od daty zbioru oliwek, tym oliwa staje się coraz mniej aromatyczna, a charakterystyczne nuty słodyczy, kwasowość, pikanteria zanikają powoli.

Oczywiście koneserzy i znawcy oliwy wiedzą, że to duże uproszczenie, bo w rzeczywistości czas przechowywania i cieszenia się doskonałym smakiem oliwy zależny jest także od gatunku oliwek (oliwa z oliwek gatunku picual zachowa swą wartość nawet przez 2 lata od wytłoczenia!) oraz filtracji – oliwa niefiltrowana, czyli mogąca zawierać resztki pulpy z oliwek czy wody, psuje się bardzo szybko – nawet przed upływem 6 miesięcy, a poddana procesowi oczyszczania, może zachować świeżość nawet ponad rok.

Oliwa z oliwek – co jej szkodzi i jak przechowywać oliwę

Trzy czynniki, które przyspieszają proces jełczenia oliwy to: światło, temperatura i powietrze. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie oliwy z oliwek.

Stąd zazwyczaj kupujemy ją w butelkach z ciemnego szkła, a jeżeli nie – warto jak najszybciej po przyjściu z oliwą do domu przelać ją.

Miejsce, w którym trzymamy oliwę, także jest istotne. Wiele osób popełnia karygodny błąd, stawiając oliwę na stole czy kuchennym blacie. Zarówno temperatura, jak i promienie słoneczne przyspieszają jełczenie się oliwy z oliwek. Dlatego warto dla tego produktu wygospodarować miejsce w kuchennej szafce, z dala od źródeł ciepła.

I ostatnia uwaga: oliwa musi być szczelnie zamknięta, bez dostępu do powietrza. Inaczej wietrzeje, tracąc nie tylko smak, ale przede wszystkim wiele wartościowych składników.

Świeże oliwki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie