Jak przechowywać oliwę z oliwek? 3 czynniki, które przyspieszają jełczenie

Oliwa nazywana jest płynnym złotem – nie jest tylko tłuszczem, ale prawdziwą skarbnicą smaku i zdrowia. Wiemy już całkiem sporo na temat tego, jak wybrać dobrą oliwę. Ale czy na pewno wiemy, jak ją przechowywać?

Oliwa z oliwek w karafce i oliwki w tleOliwę z oliwek trzeba prawidłowo przechowywać.
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Oliwa z oliwek – co znajdziemy na sklepowych półkach?

Różne rodzaje oliwy sygnalizują konkretne terminy widoczne na etykiecie. To bardzo istotne, by je odróżniać, a co za tym idzie – stosować poprawnie.

Oliwa extra virgin (vergine) – to oliwa najlepszej jakości, o wyrafinowanym i niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jej wspaniałym bukietem będziemy się jednak cieszyć najkrócej, więc po zakupie trzeba spożyć oliwę extra virgin w krótkim czasie (najlepiej w ciągu kilku tygodni).

Oliwa virgin (vergine) – również dobrej jakości, choć nie jest to klasa "extra". Zarówno oliwa virgin, jak i extra virgin to tłuszcze nierafinowane, nienadające się do podgrzewania – wykorzystujemy je do jedzenia na zimno.

Oliwa pure (rafinowana) – oliwa słabej jakości, poddana procesowi rafinowania, dzięki czemu możemy na niej smażyć. I właściwie tylko do tego się nadaje, podobnie zresztą jak kolejny typ oliwy z oliwek.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek – najgorszej jakości oliwa, bo powstała z wytłoczyn i pestek oliwek. Dobra do smażenia, nierzadko, tak samo, jak oliwa pure, wzbogacana oliwą virgin.

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi

Oliwa z oliwek – kiedy nadaje się do spożycia?

Oliwa z oliwek powinna zostać spożyta w ciągu 18 miesięcy od daty zbioru oliwek. Wiedzieliście o tym? To istotna informacja, która pozwala w pełni cieszyć się bogatym smakiem oliwy. Oliwki zbierane są raz w roku – zazwyczaj od października do grudnia i to właśnie zimą powstaje oliwa. By w pełni cieszyć się jej smakiem, warto ją spożyć w ciągu pierwszych 3-5 miesięcy.

Oliwa, jak inne produkty spożywcze, starzeje się i niekoniecznie chodzi tu o proces jełczenia. Im dłużej od daty zbioru oliwek, tym oliwa staje się coraz mniej aromatyczna, a charakterystyczne nuty słodyczy, kwasowość, pikanteria zanikają powoli.

Oczywiście koneserzy i znawcy oliwy wiedzą, że to duże uproszczenie, bo w rzeczywistości czas przechowywania i cieszenia się doskonałym smakiem oliwy zależny jest także od gatunku oliwek (oliwa z oliwek gatunku picual zachowa swą wartość nawet przez 2 lata od wytłoczenia!) oraz filtracji – oliwa niefiltrowana, czyli mogąca zawierać resztki pulpy z oliwek czy wody, psuje się bardzo szybko – nawet przed upływem 6 miesięcy, a poddana procesowi oczyszczania, może zachować świeżość nawet ponad rok.

Oliwa z oliwek – co jej szkodzi i jak przechowywać oliwę

Trzy czynniki, które przyspieszają proces jełczenia oliwy to: światło, temperatura i powietrze. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie oliwy z oliwek.

Stąd zazwyczaj kupujemy ją w butelkach z ciemnego szkła, a jeżeli nie – warto jak najszybciej po przyjściu z oliwą do domu przelać ją.

Miejsce, w którym trzymamy oliwę, także jest istotne. Wiele osób popełnia karygodny błąd, stawiając oliwę na stole czy kuchennym blacie. Zarówno temperatura, jak i promienie słoneczne przyspieszają jełczenie się oliwy z oliwek. Dlatego warto dla tego produktu wygospodarować miejsce w kuchennej szafce, z dala od źródeł ciepła.

I ostatnia uwaga: oliwa musi być szczelnie zamknięta, bez dostępu do powietrza. Inaczej wietrzeje, tracąc nie tylko smak, ale przede wszystkim wiele wartościowych składników.

Świeże oliwki
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika