Trwa ładowanie...

Rosół na udkach z kurczaka to błąd? Eksperci nie mają wątpliwości

Rosół gotowany na udkach z kurczaka może skończyć się niepowodzeniem. Eksperci wyjaśniają, jak powinno się przygotować tradycyjną zupę, żeby zachowała smak i aromat.

Rosół na udkach z kurczaka to błądRosół na udkach z kurczaka to błądŹródło: Getty Images
d1znt9c
d1znt9c

Pełny smaku i aromatu rosół to nie lada wyzwanie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował wykonać tę tradycyjną zupę, wie, że w teorii wydaje się ona o wiele łatwiejsza do przygotowania, niż jest w praktyce. Łatwo jest popełnić drobny błąd, który zaważy na smaku całego dania. Takim błędem może być wykonanie wywaru na bazie udek z kurczaka.

Rosół na udkach z kurczaka to błąd

Eksperci zgodnie twierdzą, że bazowanie na udkach z kurczaka to największy błąd, jaki można popełnić w przygotowaniu rosołu. Szczególnie jeśli pochodzą one z supermarketu. Idealny rosół powinien mieć głęboki smak i aromat. W osiągnięciu tego pomaga opalona cebula i przyprawy, jednak kluczowe jest mięso.

Porcje udek, które dostaniemy w supermarkecie, często są pozbawione aromatu i pełnego smaku. Ich jakość pozostawia wiele do życzenia i nawet wielogodzinne gotowanie nie przyniesie upragnionego efektu. Rosół musi być wywarem na bazie wołowiny i drobiu. Idealnie byłoby, gdyby udało się do tego wykorzystać całą kurę wraz z dodatkiem łaty wołowej.

Trzeba pamiętać również o tym, żeby mięso zawsze było zalewane zimną wodą. Jeśli wrzucimy je do wrzątku, białko zetnie się i uniemożliwi wydobywanie się smaku z porcji.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1znt9c
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1znt9c
Więcej tematów