Rosół na udkach z kurczaka to błąd? Eksperci nie mają wątpliwości
Rosół gotowany na udkach z kurczaka może skończyć się niepowodzeniem. Eksperci wyjaśniają, jak powinno się przygotować tradycyjną zupę, żeby zachowała smak i aromat.
Pełny smaku i aromatu rosół to nie lada wyzwanie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował wykonać tę tradycyjną zupę, wie, że w teorii wydaje się ona o wiele łatwiejsza do przygotowania, niż jest w praktyce. Łatwo jest popełnić drobny błąd, który zaważy na smaku całego dania. Takim błędem może być wykonanie wywaru na bazie udek z kurczaka.
Rosół na udkach z kurczaka to błąd
Eksperci zgodnie twierdzą, że bazowanie na udkach z kurczaka to największy błąd, jaki można popełnić w przygotowaniu rosołu. Szczególnie jeśli pochodzą one z supermarketu. Idealny rosół powinien mieć głęboki smak i aromat. W osiągnięciu tego pomaga opalona cebula i przyprawy, jednak kluczowe jest mięso.
Porcje udek, które dostaniemy w supermarkecie, często są pozbawione aromatu i pełnego smaku. Ich jakość pozostawia wiele do życzenia i nawet wielogodzinne gotowanie nie przyniesie upragnionego efektu. Rosół musi być wywarem na bazie wołowiny i drobiu. Idealnie byłoby, gdyby udało się do tego wykorzystać całą kurę wraz z dodatkiem łaty wołowej.
Trzeba pamiętać również o tym, żeby mięso zawsze było zalewane zimną wodą. Jeśli wrzucimy je do wrzątku, białko zetnie się i uniemożliwi wydobywanie się smaku z porcji.