WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Rosół na udkach z kurczaka to błąd? Eksperci nie mają wątpliwości

Rosół gotowany na udkach z kurczaka może skończyć się niepowodzeniem. Eksperci wyjaśniają, jak powinno się przygotować tradycyjną zupę, żeby zachowała smak i aromat.

Rosół na udkach z kurczaka to błądRosół na udkach z kurczaka to błąd
Źródło zdjęć: © Getty Images

Pełny smaku i aromatu rosół to nie lada wyzwanie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował wykonać tę tradycyjną zupę, wie, że w teorii wydaje się ona o wiele łatwiejsza do przygotowania, niż jest w praktyce. Łatwo jest popełnić drobny błąd, który zaważy na smaku całego dania. Takim błędem może być wykonanie wywaru na bazie udek z kurczaka.

Rosół na udkach z kurczaka to błąd

Eksperci zgodnie twierdzą, że bazowanie na udkach z kurczaka to największy błąd, jaki można popełnić w przygotowaniu rosołu. Szczególnie jeśli pochodzą one z supermarketu. Idealny rosół powinien mieć głęboki smak i aromat. W osiągnięciu tego pomaga opalona cebula i przyprawy, jednak kluczowe jest mięso.

Porcje udek, które dostaniemy w supermarkecie, często są pozbawione aromatu i pełnego smaku. Ich jakość pozostawia wiele do życzenia i nawet wielogodzinne gotowanie nie przyniesie upragnionego efektu. Rosół musi być wywarem na bazie wołowiny i drobiu. Idealnie byłoby, gdyby udało się do tego wykorzystać całą kurę wraz z dodatkiem łaty wołowej.

Trzeba pamiętać również o tym, żeby mięso zawsze było zalewane zimną wodą. Jeśli wrzucimy je do wrzątku, białko zetnie się i uniemożliwi wydobywanie się smaku z porcji.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów