Jak przygotować udka z kurczaka? 5 pomysłów na smaczne i oryginalne dania

Jeśli mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, dobrej jakości udka z kurczaka są doskonałym rozwiązaniem. Niezależnie od tego, z jakiego przepisu skorzystamy, całe gotowanie zajmie nam niewiele czasu. Udka są bardzo wdzięcznym produktem. Możemy je gotować, dusić, piec i smażyć, a nawet nadziewać przeróżnymi farszami, jeśli opanujemy niezbyt trudną sztukę usuwania z nich kości.

KurczakDania z kurczakiem nie muszą być nudne
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięso z kurczaka nie wymaga wielu wcześniejszych zabiegów. Dobrze jest je zamarynować w solance, ale nie jest to niezbędne. Odpowiednio doprawione będą zawsze smaczne.

Udka panierowane

Wiele osób uważa, że najsmaczniejszą panierką na świecie jest ta, którą obtacza się kawałki kurczaka w jednej ze światowych sieci gastronomicznych. Receptura tej panierki jest ścisłą tajemnicą, ale my w domu możemy przygotować nasze udka w bardzo podobny sposób.

Składniki: kilka udek z kurczaka, dwa jajka, mleko, mąka pszenna, czarny pieprz, suszony tymianek, mielone ostre chili, mielony imbir, mielony kmin rzymski, kurkuma, sól, olej do głębokiego smażenia. Wszystkie przyprawy (po łyżeczce każdej) mieszamy z mąką. Kurczaka myjemy i osuszamy. Jajka rozbijamy z mlekiem, maczamy w nich kurczaka, a następnie obtaczamy w doprawionej mące. Smażymy w oleju aż będą złociste.

Siekane kotlety z kurczaka

Kurczak na ostro

Oddzielone od kości mięso z drobiowych udek nawet po usmażeniu jest soczyste, więc idealnie nadaje się do przyrządzania tego typu potraw.

Potrzebujemy: kilka udek, pół brokuła, dwie czerwone papryczki chili, cebulę, czosnek, świeży imbir, olej, sos ostrygowy, sól, cukier i pieprz. Z udek oddzielamy mięso, usuwamy skórę, solimy i oprószamy pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, chili i imbir, lekko podsmażamy. Dodajemy kurczaka i podzielonego na różyczki brokuła. Doprawiamy sosem ostrygowym, solą i pieprzem, wlewamy pół szklanki wody i dusimy kilkanaście minut, aż mięso będzie ugotowane, a sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.

Udka z grilla

Japońskie yakitori to słynne danie, przyrządzane z różnych kawałków kurczaka. Udka są świetnie do tych małych szaszłyków.

Składniki: kilka udek, ciemny sos sojowy, pieprz, miód. Sos sojowy mieszamy z miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Z udek oddzielamy mięso, kroimy je na kawałki, nabijamy na bambusowe patyczki i smarujemy marynatą. Pieczemy na grillu lub na suchej patelni dwie minuty z każdej strony.

Kurczak
© 123RF

Duszone udka z warzywami

Duszenie drobiu z warzywami wydobywa smak zarówno z mięsa, jak i jarzyn. Wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki, a po pół godzinie mamy gotowe pyszne danie.

Potrzebujemy: kilka udek, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora, cebulę, czosnek, suszony tymianek, bulion warzywny, olej, sól i pieprz. Umyte udka obsuszamy i posypujemy solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy udka i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Wlewamy bulion i dusimy 25 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Udka faszerowane

To propozycja dla tych domowych kucharzy, którzy lubią wyzwania, bo trzeba usunąć z udek kości, nie rozcinając ich. Nie jest to bardzo skomplikowane, więc warto spróbować.

Składniki: kilka udek, mięso mielone, natka pietruszki, kilka orzechów włoskich, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, kurkuma, curry. Przy pomocy małego noża wycinamy kości z udek w taki sposób, by powstała kieszonka. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę i orzechy, doprawiamy do smaku, wbijamy jajko i mieszamy. W miarę potrzeby dosypujemy bułkę tartą. Farszem nadziewamy kurczaka i pieczemy go 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀