Jak przygotować udka z kurczaka? 5 pomysłów na smaczne i oryginalne dania
Jeśli mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, dobrej jakości udka z kurczaka są doskonałym rozwiązaniem. Niezależnie od tego, z jakiego przepisu skorzystamy, całe gotowanie zajmie nam niewiele czasu. Udka są bardzo wdzięcznym produktem. Możemy je gotować, dusić, piec i smażyć, a nawet nadziewać przeróżnymi farszami, jeśli opanujemy niezbyt trudną sztukę usuwania z nich kości.
Mięso z kurczaka nie wymaga wielu wcześniejszych zabiegów. Dobrze jest je zamarynować w solance, ale nie jest to niezbędne. Odpowiednio doprawione będą zawsze smaczne.
Udka panierowane
Wiele osób uważa, że najsmaczniejszą panierką na świecie jest ta, którą obtacza się kawałki kurczaka w jednej ze światowych sieci gastronomicznych. Receptura tej panierki jest ścisłą tajemnicą, ale my w domu możemy przygotować nasze udka w bardzo podobny sposób.
Składniki: kilka udek z kurczaka, dwa jajka, mleko, mąka pszenna, czarny pieprz, suszony tymianek, mielone ostre chili, mielony imbir, mielony kmin rzymski, kurkuma, sól, olej do głębokiego smażenia. Wszystkie przyprawy (po łyżeczce każdej) mieszamy z mąką. Kurczaka myjemy i osuszamy. Jajka rozbijamy z mlekiem, maczamy w nich kurczaka, a następnie obtaczamy w doprawionej mące. Smażymy w oleju aż będą złociste.
Siekane kotlety z kurczaka
Kurczak na ostro
Oddzielone od kości mięso z drobiowych udek nawet po usmażeniu jest soczyste, więc idealnie nadaje się do przyrządzania tego typu potraw.
Potrzebujemy: kilka udek, pół brokuła, dwie czerwone papryczki chili, cebulę, czosnek, świeży imbir, olej, sos ostrygowy, sól, cukier i pieprz. Z udek oddzielamy mięso, usuwamy skórę, solimy i oprószamy pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, chili i imbir, lekko podsmażamy. Dodajemy kurczaka i podzielonego na różyczki brokuła. Doprawiamy sosem ostrygowym, solą i pieprzem, wlewamy pół szklanki wody i dusimy kilkanaście minut, aż mięso będzie ugotowane, a sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.
Udka z grilla
Japońskie yakitori to słynne danie, przyrządzane z różnych kawałków kurczaka. Udka są świetnie do tych małych szaszłyków.
Składniki: kilka udek, ciemny sos sojowy, pieprz, miód. Sos sojowy mieszamy z miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Z udek oddzielamy mięso, kroimy je na kawałki, nabijamy na bambusowe patyczki i smarujemy marynatą. Pieczemy na grillu lub na suchej patelni dwie minuty z każdej strony.
Duszone udka z warzywami
Duszenie drobiu z warzywami wydobywa smak zarówno z mięsa, jak i jarzyn. Wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki, a po pół godzinie mamy gotowe pyszne danie.
Potrzebujemy: kilka udek, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora, cebulę, czosnek, suszony tymianek, bulion warzywny, olej, sól i pieprz. Umyte udka obsuszamy i posypujemy solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy udka i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Wlewamy bulion i dusimy 25 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Udka faszerowane
To propozycja dla tych domowych kucharzy, którzy lubią wyzwania, bo trzeba usunąć z udek kości, nie rozcinając ich. Nie jest to bardzo skomplikowane, więc warto spróbować.
Składniki: kilka udek, mięso mielone, natka pietruszki, kilka orzechów włoskich, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, kurkuma, curry. Przy pomocy małego noża wycinamy kości z udek w taki sposób, by powstała kieszonka. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę i orzechy, doprawiamy do smaku, wbijamy jajko i mieszamy. W miarę potrzeby dosypujemy bułkę tartą. Farszem nadziewamy kurczaka i pieczemy go 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.