Jak przygotować udka z kurczaka? 5 pomysłów na smaczne i oryginalne dania

Jeśli mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, dobrej jakości udka z kurczaka są doskonałym rozwiązaniem. Niezależnie od tego, z jakiego przepisu skorzystamy, całe gotowanie zajmie nam niewiele czasu. Udka są bardzo wdzięcznym produktem. Możemy je gotować, dusić, piec i smażyć, a nawet nadziewać przeróżnymi farszami, jeśli opanujemy niezbyt trudną sztukę usuwania z nich kości.

KurczakDania z kurczakiem nie muszą być nudne
Źródło zdjęć: © 123RF
16

Mięso z kurczaka nie wymaga wielu wcześniejszych zabiegów. Dobrze jest je zamarynować w solance, ale nie jest to niezbędne. Odpowiednio doprawione będą zawsze smaczne.

Udka panierowane

Wiele osób uważa, że najsmaczniejszą panierką na świecie jest ta, którą obtacza się kawałki kurczaka w jednej ze światowych sieci gastronomicznych. Receptura tej panierki jest ścisłą tajemnicą, ale my w domu możemy przygotować nasze udka w bardzo podobny sposób.

Składniki: kilka udek z kurczaka, dwa jajka, mleko, mąka pszenna, czarny pieprz, suszony tymianek, mielone ostre chili, mielony imbir, mielony kmin rzymski, kurkuma, sól, olej do głębokiego smażenia. Wszystkie przyprawy (po łyżeczce każdej) mieszamy z mąką. Kurczaka myjemy i osuszamy. Jajka rozbijamy z mlekiem, maczamy w nich kurczaka, a następnie obtaczamy w doprawionej mące. Smażymy w oleju aż będą złociste.

Siekane kotlety z kurczaka

Kurczak na ostro

Oddzielone od kości mięso z drobiowych udek nawet po usmażeniu jest soczyste, więc idealnie nadaje się do przyrządzania tego typu potraw.

Potrzebujemy: kilka udek, pół brokuła, dwie czerwone papryczki chili, cebulę, czosnek, świeży imbir, olej, sos ostrygowy, sól, cukier i pieprz. Z udek oddzielamy mięso, usuwamy skórę, solimy i oprószamy pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, chili i imbir, lekko podsmażamy. Dodajemy kurczaka i podzielonego na różyczki brokuła. Doprawiamy sosem ostrygowym, solą i pieprzem, wlewamy pół szklanki wody i dusimy kilkanaście minut, aż mięso będzie ugotowane, a sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.

Udka z grilla

Japońskie yakitori to słynne danie, przyrządzane z różnych kawałków kurczaka. Udka są świetnie do tych małych szaszłyków.

Składniki: kilka udek, ciemny sos sojowy, pieprz, miód. Sos sojowy mieszamy z miodem, doprawiamy solą i pieprzem. Z udek oddzielamy mięso, kroimy je na kawałki, nabijamy na bambusowe patyczki i smarujemy marynatą. Pieczemy na grillu lub na suchej patelni dwie minuty z każdej strony.

Kurczak
© 123RF

Duszone udka z warzywami

Duszenie drobiu z warzywami wydobywa smak zarówno z mięsa, jak i jarzyn. Wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki, a po pół godzinie mamy gotowe pyszne danie.

Potrzebujemy: kilka udek, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, pora, cebulę, czosnek, suszony tymianek, bulion warzywny, olej, sól i pieprz. Umyte udka obsuszamy i posypujemy solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy udka i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Wlewamy bulion i dusimy 25 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Udka faszerowane

To propozycja dla tych domowych kucharzy, którzy lubią wyzwania, bo trzeba usunąć z udek kości, nie rozcinając ich. Nie jest to bardzo skomplikowane, więc warto spróbować.

Składniki: kilka udek, mięso mielone, natka pietruszki, kilka orzechów włoskich, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, kurkuma, curry. Przy pomocy małego noża wycinamy kości z udek w taki sposób, by powstała kieszonka. Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę i orzechy, doprawiamy do smaku, wbijamy jajko i mieszamy. W miarę potrzeby dosypujemy bułkę tartą. Farszem nadziewamy kurczaka i pieczemy go 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc