Roladki z pora w sosie pieczarkowym

Bardzo lubię sos pieczarkowy. Świetnie pasuje do mięs, kopytek, klusków śląskich, makaronu, kaszy gryczanej. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet mniej doświadczony kucharz. Tym razem podałam go do faszerowanych roladek z pora.

Roladki z pora w sosie pieczarkowymRoladki z pora w sosie pieczarkowym

Składniki

  • 1 por
  • 250 g mięsa mielonego (ja używam indyczego, gdyż jest mniej tłuste)
  • 200 g pieczarek
  • mała śmietana 18 proc.
  • cebula
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz

Przepis

Z pora bierzemy cale 4 liście (część biała i kawałek zielonej - blanszujemy je (tzn. zalewamy wrzątkiem i po kilku sekundach hartujemy zimną wodą), dzięki temu nie będą pękać podczas zwijania - mięso przygotowujemy jak na "kotlety mielone", doprawiamy wg. własnego uznania. Ja dodaje pieprz, sól, majeranek, czosnek. Mięso dzielimy na cztery części i zawijamy w liście pora, spinamy wykałaczką

Przepis

Cebule i czosnek (3-4ząbki) kroimy w drobna kostkę. Przesmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebulka się lekko zeszkli, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i przesmażamy. Wlewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. Zaciągamy mąką, odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Roladki wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 st.C i pieczemy przez 30min. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast