Trwa ładowanie...
d3zrlz5
10-12-2019 11:52

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Przepis

Smakowite roladki ze szpinakowym farszem to propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Do roladek podaj ryż z koperkiem i sałatkę z pomidorów malinowych. Będzie pysznie!

d3zrlz5
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Od Śniadania do kolacji. Przepisy Joli
Źródło: Od Śniadania do kolacji. Przepisy Joli
Składniki
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 8 plastrów żółtego sera np. gouda
  • olej do smażenia roladek

Koperkowy ryż:

  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • ½ pęczka koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sałatka:

  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
  • 1 łyżeczka octu winnego
Przepis

Ze szpinaku oderwij łodyżki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i duś ok. 3 min. Filety z kurczaka umyj, osusz, przekrój na pół, ale nie do końca (tak, żeby płat mięsa można było rozłożyć na dwie strony jak książkę), lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem, na każdym płacie mięsa ułóż 2 plastry żółtego sera, porcję (ok. 1–2 łyżek) szpinaku, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony na rumiany kolor. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso ok. 3–4 min. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż go do miski, dodaj masło, drobno posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Pomidory umyj, pokrój w plasterki, dodaj cebulę (też pokrojoną w plasterki), drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą, pieprzem, polej oliwą i octem winnym, wymieszaj.

Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Od Śniadania do kolacji" oraz na blogu PrzepisyJoli.com

  Przepisy Joli
Źródło: Przepisy Joli
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj