Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Smakowite roladki ze szpinakowym farszem to propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Do roladek podaj ryż z koperkiem i sałatkę z pomidorów malinowych. Będzie pysznie!

Roladki z kurczaka ze szpinakiemRoladki z kurczaka ze szpinakiem
Jola Caputa

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 8 plastrów żółtego sera np. gouda
  • olej do smażenia roladek

Koperkowy ryż:

  • 200 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • ½ pęczka koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sałatka:

  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przepis

Ze szpinaku oderwij łodyżki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i duś ok. 3 min. Filety z kurczaka umyj, osusz, przekrój na pół, ale nie do końca (tak, żeby płat mięsa można było rozłożyć na dwie strony jak książkę), lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem, na każdym płacie mięsa ułóż 2 plastry żółtego sera, porcję (ok. 1–2 łyżek) szpinaku, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony na rumiany kolor. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso ok. 3–4 min. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż go do miski, dodaj masło, drobno posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Pomidory umyj, pokrój w plasterki, dodaj cebulę (też pokrojoną w plasterki), drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą, pieprzem, polej oliwą i octem winnym, wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu