Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Smakowite roladki ze szpinakowym farszem to propozycja Joli Caputy na rodzinny obiad. Do roladek podaj ryż z koperkiem i sałatkę z pomidorów malinowych. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 plastrów żółtego sera np. gouda
- olej do smażenia roladek
Koperkowy ryż:
- 200 g ryżu
- 2 łyżki masła
- ½ pęczka koperku
- sól, świeżo mielony pieprz
Sałatka:
- 4 pomidory malinowe
- 1 cebula
- ½ pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
- 1 łyżeczka octu winnego
Ze szpinaku oderwij łodyżki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i duś ok. 3 min. Filety z kurczaka umyj, osusz, przekrój na pół, ale nie do końca (tak, żeby płat mięsa można było rozłożyć na dwie strony jak książkę), lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem, na każdym płacie mięsa ułóż 2 plastry żółtego sera, porcję (ok. 1–2 łyżek) szpinaku, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony na rumiany kolor. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso ok. 3–4 min. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż go do miski, dodaj masło, drobno posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Pomidory umyj, pokrój w plasterki, dodaj cebulę (też pokrojoną w plasterki), drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą, pieprzem, polej oliwą i octem winnym, wymieszaj.
Więcej przepisów Joli znajdziesz w książce "Od Śniadania do kolacji" oraz na blogu PrzepisyJoli.com
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze