Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków

Młoda kapusta pyszna, krucha i bardzo delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na surówki, bigos czy lekką zupę. Możemy również przygotować z niej roladki, które tylko z pozoru przypominają klasyczne gołąbki. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Roladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbkówRoladki w liściach kapusty. Konkurencja dla gołąbków
Alina Jasińska

Składniki

  • 5 dość dużych obgotowanych liści kapusty (ok. 5 min we wrzącej osolonej wodzie)
  • 5 plastrów chudego boczku cienko pokrojonych
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • musztarda miodowa
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2-3 ząbki czosnku posiekany (podsmażone na łyżce oleju)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki rosołowej

Przepis

  • Chleb tostowy namoczyć. Ściąć twardą część z liści.
  • Mięso mielone włożyć do miski lub misy miksera.
  • Dodać jajko, odciśnięty chleb, posiekany czosnek.sól, pieprz (według własnego smaku), dobrze wyrobić, aż masa będzie kleista.
  • Liście kapusty ułożyć na desce kuchennej, posmarować cienką warstwą musztardy.
  • Na każdym położyć plaster boczku, następnie rozłożyć warstwę mięsa mielonego (niezbyt grubą). Zwijać roladki.
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, układać ciasno roladki.
  • Wlać 1/4 szklanki rosołu z kostki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 45 minut.
  • Gotowe podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką.
  • Po schłodzeniu w lodówce, roladki świetnie smakują z pieczywem pokrojone w plasterki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości