Rolada z indyka z ziołowym farszem

Rolada z piersi indyka nadziewana ziołami i żółtym serem. Można ją podać na ciepło z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub na zimno jako wędlinę.

Rolada z indyka z ziołowym farszemRolada z indyka z ziołowym farszem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g piersi z indyka
  • 2 cebule
  • po 50 g świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, szczypiorku i natki pietruszki (można zastąpić suszonymi ziołami namoczonymi w niewielkiej ilości wody lub ziołami mrożonymi)
  • 2 ząbki czosnku (lub łyżka czosnku)
  • 150 g startego sera żółtego
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
  • olej
  • szklanka białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • szklanka bulionu
  • 4 łyżki śmietany

Przepis

  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Zioła opłukać, osączyć i posiekać (lub namoczyć suszone zioła w niewielkiej ilości wody).
  • Czosnek posiekać w drobną kostkę. Ser wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, ziołami i czosnkiem.
  • Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso opłukać, osuszyć i rozkroić tak, aby powstał duży, płaski płat mięsa (lub rozklepać tłuczkiem przez złożoną kilkakrotnie folię spożywczą).
  • Masą ziołowo-serową posmarować mięso i zrolować. Roladą obwiązać nicią bawełnianą i oprószyć solą i pieprzem.
  • Olej rozgrzać w brytfannie i obsmażyć na nim mięso. Wlać wino oraz bulion i całość gotować na wolnym ogniu około godziny.
  • Gdy rolada będzie już gotowa, wyjąć ją z brytfanny,a sos zaklepać śmietaną i dokładnie wymieszać. Roladę pozbawić nici i pokroić w plastry. Podawać z sosem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja