Rogaliki palce lizać. Prosty przepis na pyszny deser
Macie ochotę na rogaliki? Mięciutkie, delikatne, pachnące, wypełnione malinowym nadzieniem. Po prostu pyszne. Wypróbujcie przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Desery
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Śmietankę lekko podgrzej i wymieszaj w niej drożdże. Na stolnicę wysyp mąkę i cukier puder z solą i zrób dołek w środku. Dookoła połóż kostki masła.
 - Do środka wlej śmietankę z drożdżami oraz żółtka i jajko. Wyrób gładkie ciasto.
 - Ciasto podziel na 4 części. Każdą porcję ciasto rozwałkuj w okrąg i podziel na 8 trójkątów.
 - Każdy trójkąt posmaruj miodem i połóż po 2 lub 3 maliny.
 - Jeśli nie masz miodu, to maliny rozgnieć widelcem i posyp odrobiną cukru, a następnie rozsmaruj na trójkąty ciasta.
 - Trójkąty zwijaj do środka i układaj na blaszkę. Piecz 25-30 min. w temp. 180 st.
 - Ostudzone rogaliki posyp cukrem pudrem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl