Rodzina będzie się zajadać. Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty są znacznie szybsze w przygotowaniu, ponieważ liście są bardziej miękkie i delikatne. Nie pękają podczas zwijania. Do tego tradycyjny farsz z mięsa i ryżu oraz pomidorowy sos. Przepis dostaliśmy na dziesie.wp.pl.

Rodzina będzie się zajadać. Przepis na gołąbki z młodej kapustyRodzina będzie się zajadać. Przepis na gołąbki z młodej kapusty
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 torebka ryżu
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • ½ szk. śmietany 12 proc.
  • 1 łyżka vegety

Przepis

  • Kapustę parzymy w gorącej wodzie, ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  • Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz sól. Następnie dodajemy obraną oraz startą na tarce o dużych oczach marchew oraz pietruszkę. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.
  • Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak, żeby gołąbki były przykryte i posypujemy vegetą.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy rozrobiony ze śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości