Rodzina będzie się zajadać. Przepis na gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty są znacznie szybsze w przygotowaniu, ponieważ liście są bardziej miękkie i delikatne. Nie pękają podczas zwijania. Do tego tradycyjny farsz z mięsa i ryżu oraz pomidorowy sos. Przepis dostaliśmy na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kapustę parzymy w gorącej wodzie, ryż gotujemy w osolonej wodzie.
- Do miski przekładamy mięso, dodajemy ugotowany ryż, wbijamy jajko, wsypujemy majeranek, paprykę ostrą oraz sól. Następnie dodajemy obraną oraz startą na tarce o dużych oczach marchew oraz pietruszkę. Dokładnie wszystkie składniki mieszamy.
- Farsz mięsny układamy na każdym liściu kapusty i zwijamy w roladki.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy wodą tak, żeby gołąbki były przykryte i posypujemy vegetą.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C. Pięć minut przed końcem pieczenia wlewamy przecier pomidorowy rozrobiony ze śmietaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl