Trwa ładowanie...
d1dgir9
03-11-2022 11:04

Razowe galette z pomidorami i gorgonzolą

Przepis

Jest tu wszystko: słodycz dojrzałych, pieczonych pomidorów, ostry smak sera, chrupkość złocistego ciasta.

d1dgir9
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Małgosia Minta "Kolacje"
Źródło: Małgosia Minta "Kolacje"
Składniki

*Ciasto: *

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2–3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 pomidory malinowe, umyte i osuszone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 100 g sera gorgonzola
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 jajko, roztrzepane
  • oliwa extra vergine (do skropienia po upieczeniu)
Przepis

1. Przygotuj ciasto: w malakserze lub misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i zmiksuj składniki lub posiekaj je widelcem, aż do uzyskania drobnych okruszków. Dodaj ocet i 2–3 łyżki wody i zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj dysk i rozwałkuj na grubość 3–4 mm między dwoma arkuszami pergaminu. Włóż do lodówki na minimum 20 minut.
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).
4. Pomidory pokrój w poprzek w plastry o grubości 4 mm. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
5. Wyjmij ciasto, przełóż razem z pergaminem na blaszkę. Posmaruj pesto, zostawiając nieposmarowaną obwódkę wzdłuż brzegu ciasta o szerokości 4 cm.
6. Ułóż na wierzchu pomidory tak, by zakrywały jedynie część posmarowaną pesto, a plasterki nieco na siebie zachodziły.
7. Posyp ciasto serem, połową przygotowanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
8. Zawiń ciasto do środka tak, by przykryło nieco pomidory, i dociśnij. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij, ostudź na kratce, podawaj skropione oliwą i posypane ziołami.

Przepis pochodzi z książki Małgosi Minty "Kolacje"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Razowe galette z pomidorami i gorgonzolą
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dgir9
d1dgir9
d1dgir9
d1dgir9
Więcej tematów
d1dgir9