WAŻNE
TERAZ

Zwrot w Instytucie Pileckiego. Radziejowska i Fałkowski przywróceni

Razowe galette z pomidorami i gorgonzolą

Jest tu wszystko: słodycz dojrzałych, pieczonych pomidorów, ostry smak sera, chrupkość złocistego ciasta.

Razowe galette z pomidorami i gorgonzoląRazowe galette z pomidorami i gorgonzolą
oprac. Katarzyna Gileta

*Ciasto: *

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2–3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 3 pomidory malinowe, umyte i osuszone
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g pesto bazyliowego
  • 100 g sera gorgonzola
  • kilka gałązek tymianku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • 1 jajko, roztrzepane
  • oliwa extra vergine (do skropienia po upieczeniu)

Przepis

1. Przygotuj ciasto: w malakserze lub misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i zmiksuj składniki lub posiekaj je widelcem, aż do uzyskania drobnych okruszków. Dodaj ocet i 2–3 łyżki wody i zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj dysk i rozwałkuj na grubość 3–4 mm między dwoma arkuszami pergaminu. Włóż do lodówki na minimum 20 minut.
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).
4. Pomidory pokrój w poprzek w plastry o grubości 4 mm. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
5. Wyjmij ciasto, przełóż razem z pergaminem na blaszkę. Posmaruj pesto, zostawiając nieposmarowaną obwódkę wzdłuż brzegu ciasta o szerokości 4 cm.
6. Ułóż na wierzchu pomidory tak, by zakrywały jedynie część posmarowaną pesto, a plasterki nieco na siebie zachodziły.
7. Posyp ciasto serem, połową przygotowanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
8. Zawiń ciasto do środka tak, by przykryło nieco pomidory, i dociśnij. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij, ostudź na kratce, podawaj skropione oliwą i posypane ziołami.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru