Razowe galette z pomidorami i gorgonzolą
Jest tu wszystko: słodycz dojrzałych, pieczonych pomidorów, ostry smak sera, chrupkość złocistego ciasta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
*Ciasto: *
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 2–3 łyżki zimnej wody
1. Przygotuj ciasto: w malakserze lub misce połącz oba rodzaje mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i zmiksuj składniki lub posiekaj je widelcem, aż do uzyskania drobnych okruszków. Dodaj ocet i 2–3 łyżki wody i zagnieć jednolite ciasto.
2. Uformuj dysk i rozwałkuj na grubość 3–4 mm między dwoma arkuszami pergaminu. Włóż do lodówki na minimum 20 minut.
3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C (bez termoobiegu).
4. Pomidory pokrój w poprzek w plastry o grubości 4 mm. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
5. Wyjmij ciasto, przełóż razem z pergaminem na blaszkę. Posmaruj pesto, zostawiając nieposmarowaną obwódkę wzdłuż brzegu ciasta o szerokości 4 cm.
6. Ułóż na wierzchu pomidory tak, by zakrywały jedynie część posmarowaną pesto, a plasterki nieco na siebie zachodziły.
7. Posyp ciasto serem, połową przygotowanego tymianku, dopraw solą i pieprzem.
8. Zawiń ciasto do środka tak, by przykryło nieco pomidory, i dociśnij. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij, ostudź na kratce, podawaj skropione oliwą i posypane ziołami.
Przepis pochodzi z książki Małgosi Minty "Kolacje"
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze