Rajskie banany z wołowiną
Swoje tradycyjne dania przygotowały siostry Ugonoh.
Ryż i stew
Składniki:
200 g ryżu basmati
puszka pomidorów bez skórki
2 średnie papryki czerwone
cebula biała
500 g podudzia z kurczaka
curry
sól morska
pieprz cayenne
olej kokosowy bezzapachowy
koncentrat pomidorowy
oregano
Przygotowanie:
Dodaj olej kokosowy do garnka. Ugotuj podudzia z kurczaka. W blenderze zmiksuj paprykę, cebulę, pomidory z puszki i koncentrat. Wrzuć zblendowane pomidory do garnka z olejem i gotuj. Ugotuj ryż. Podudzia lekko obsmaż na oleju i dodaj je do sosu. Sos dopraw przyprawami według uznania. Gotowy ryż serwuj z sosem.
Plantany z wołowiną
Składniki:
3 dojrzałe plantany (rajskie banany)
250 g wołowiny do gulaszu
puszka pomidorów bez skóry
cebula biała
papryka czerwona
papryka zielona
olej kokosowy bezzapachowy
sól morska
pieprz cayenne
pieprz czarny
koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Usmaż wołowinę i odstaw, by odpoczęła. Następnie usmaż plantany, wymieszaj je z przygotowanym sosem czerwonym (skład i sposób przygotowania sosu znajdziesz w przepisie wyżej) i wołowiną. Dopraw według uznania i udekoruj papryką i cebulą.
Plantan na słodko
Składniki:
2 dojrzałe plantany
miód
cynamon
olej kokosowy bezzapachowy
Przygotowanie:
Usmaż plantany, następnie wymieszaj je z miodem i dopraw cynamonem.
Sałatka Bożenki
Składniki:
sałata lodowa
krojona feta półtłusta
żurawina
słonecznik
jogurt typu greckiego
sól morska
pieprz
Przygotowanie:
Upraż pestki słonecznika, rozdrobnij sałatę lodową, dodaj fetę i żurawinę. Zalej całość jogurtem typu greckiego. Dopraw według uznania i posyp pestkami słonecznika.