Racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak je zrobić?
Mięciutkie i pachnące racuchy z jabłkami nadziane czekoladą. Są tak pyszne, że aż trudno im się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1 jajko
Dodatkowo:
Przepis
- Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
- Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.
- Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
- Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą.
- Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju.
- Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl