Pyszny sposób na jajecznicę. Jeden dodatek ją odmieni
Jajecznica idealna na śniadanie.
Ilu fanów jajek, tyle sposobów na jajecznicę. Oprócz klasyków z boczkiem, kiełbasą czy szczypiorkiem i pomidorami, warto poeksperymentować z dodatkiem sera. Taki pomysł na śniadaniową klasykę poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Składniki:
1 łyżeczka masła
2 jajka
sól himalajska do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1 łyżka startego na małych oczkach tarki parmezanu
Na patelni rozgrzej tłuszcz. W misce roztrzep (np. przy pomocy widelca) dokładnie jajka wraz z solą i pieprzem. Masę wylej na rozgrzaną patelnię. Mieszaj cały czas na średnim ogniu, aby jajka nie przywarły do dna. Gdy stopień ścięcia jajek będzie prawie odpowiadać twoim preferencjom, zdejmij patelnię z ognia, wmieszaj w jajka śmietanę oraz parmezan i ponownie postaw całość na ogniu jeszcze na kilkanaście-kilkadziesiąt sekund. Gotową jajecznicę podawaj z pieczywem posmarowanym masłem i z dodatkiem parmezanu.
Sugestie: Im więcej parmezanu dodasz, tym całość będzie smaczniejsza. Możesz też dodać ulubione zioła i przyprawy, ale przy samej soli i pieprzu smak, aromat parmezanu uwydatnia się najlepiej.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com