Pyszne tęczowe ciasto z galaretek
Tęczowy lodowiec to ciasto, które zapewne niejeden z nas szczególnie pamięta z czasów dzieciństwa. Ten nieco zapomniany już przysmak smakuje szczególnie latem – chłodzi i orzeźwia. Chcesz przypomnieć sobie ten specjał? W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla ciebie przepis na najbardziej kolorowe ciasto na świecie. Zapraszamy!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Przepis na kolorowy lodowiec
Składniki: 8 galaretki o różnych smakach, 4 serki homogenizowane, herbatniki do wyłożenia tortownicy.
Przygotowanie:
Pierwszą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, a serek przełóż do miseczki i dodaj ostudzoną już galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej do wyłożonej herbatnikami oraz posmarowanej margaryną tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. godzinę. Kiedy pierwsza warstwa lodowca trafiła już do lodówki, rozpuść kolejną galaretkę, poczekaj aż ostygnie, a nastepnie wylej ją na pierwszą warstwę lodowca i ponownie wstaw do lodówki. Teraz czas na kolejną porcję galaretki z serkiem – wymieszaj je ze sobą tak jak wcześniej. Postępuj w ten sposób z każdą kolejną warstwą lodowca. Warstwy mają być naprzemiennie – galaretka z serkiem, następnie sama galaretka i ponownie galaretka z serkiem. Kiedy wykorzystasz już wszystkie galaretki i serki, wstaw prawie gotowy lodowiec do lodówki na całą noc. Ciasto możesz podać ozdobione owocami. Smacznego!
Zobacz także wideo: Wafle z galaretką i masą krówkową z czekoladą. Mniam!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.