Pyszne tęczowe ciasto z galaretek

Tęczowy lodowiec to ciasto, które zapewne niejeden z nas szczególnie pamięta z czasów dzieciństwa. Ten nieco zapomniany już przysmak smakuje szczególnie latem – chłodzi i orzeźwia. Chcesz przypomnieć sobie ten specjał? W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla ciebie przepis na najbardziej kolorowe ciasto na świecie. Zapraszamy!

Ciasto z galaretek
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Aby przygotować tęczowy lodowiec potrzebne są dwa składniki, ale także sporo czasu i cierpliwości, bo każda warstwa galaretki przed położeniem następnej, musi zastygnąć, a na to potrzeba minimum godziny. Mimo wszystko warto uzbroić się w cierpliwość i przygotować ten niezwykły deser.

Przepis na kolorowy lodowiec

Składniki: 8 galaretki o różnych smakach, 4 serki homogenizowane, herbatniki do wyłożenia tortownicy.
Przygotowanie:
Pierwszą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, a serek przełóż do miseczki i dodaj ostudzoną już galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej do wyłożonej herbatnikami oraz posmarowanej margaryną tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. godzinę. Kiedy pierwsza warstwa lodowca trafiła już do lodówki, rozpuść kolejną galaretkę, poczekaj aż ostygnie, a nastepnie wylej ją na pierwszą warstwę lodowca i ponownie wstaw do lodówki. Teraz czas na kolejną porcję galaretki z serkiem – wymieszaj je ze sobą tak jak wcześniej. Postępuj w ten sposób z każdą kolejną warstwą lodowca. Warstwy mają być naprzemiennie – galaretka z serkiem, następnie sama galaretka i ponownie galaretka z serkiem. Kiedy wykorzystasz już wszystkie galaretki i serki, wstaw prawie gotowy lodowiec do lodówki na całą noc. Ciasto możesz podać ozdobione owocami. Smacznego!

Zobacz także wideo: Wafle z galaretką i masą krówkową z czekoladą. Mniam!

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach