Pyszne tęczowe ciasto z galaretek

Tęczowy lodowiec to ciasto, które zapewne niejeden z nas szczególnie pamięta z czasów dzieciństwa. Ten nieco zapomniany już przysmak smakuje szczególnie latem – chłodzi i orzeźwia. Chcesz przypomnieć sobie ten specjał? W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla ciebie przepis na najbardziej kolorowe ciasto na świecie. Zapraszamy!

Ciasto z galaretek
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Aby przygotować tęczowy lodowiec potrzebne są dwa składniki, ale także sporo czasu i cierpliwości, bo każda warstwa galaretki przed położeniem następnej, musi zastygnąć, a na to potrzeba minimum godziny. Mimo wszystko warto uzbroić się w cierpliwość i przygotować ten niezwykły deser.

Przepis na kolorowy lodowiec

Składniki: 8 galaretki o różnych smakach, 4 serki homogenizowane, herbatniki do wyłożenia tortownicy.
Przygotowanie:
Pierwszą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, a serek przełóż do miseczki i dodaj ostudzoną już galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej do wyłożonej herbatnikami oraz posmarowanej margaryną tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. godzinę. Kiedy pierwsza warstwa lodowca trafiła już do lodówki, rozpuść kolejną galaretkę, poczekaj aż ostygnie, a nastepnie wylej ją na pierwszą warstwę lodowca i ponownie wstaw do lodówki. Teraz czas na kolejną porcję galaretki z serkiem – wymieszaj je ze sobą tak jak wcześniej. Postępuj w ten sposób z każdą kolejną warstwą lodowca. Warstwy mają być naprzemiennie – galaretka z serkiem, następnie sama galaretka i ponownie galaretka z serkiem. Kiedy wykorzystasz już wszystkie galaretki i serki, wstaw prawie gotowy lodowiec do lodówki na całą noc. Ciasto możesz podać ozdobione owocami. Smacznego!

Zobacz także wideo: Wafle z galaretką i masą krówkową z czekoladą. Mniam!

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów