Pyszne tęczowe ciasto z galaretek

Tęczowy lodowiec to ciasto, które zapewne niejeden z nas szczególnie pamięta z czasów dzieciństwa. Ten nieco zapomniany już przysmak smakuje szczególnie latem – chłodzi i orzeźwia. Chcesz przypomnieć sobie ten specjał? W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla ciebie przepis na najbardziej kolorowe ciasto na świecie. Zapraszamy!

Ciasto z galaretek
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Aby przygotować tęczowy lodowiec potrzebne są dwa składniki, ale także sporo czasu i cierpliwości, bo każda warstwa galaretki przed położeniem następnej, musi zastygnąć, a na to potrzeba minimum godziny. Mimo wszystko warto uzbroić się w cierpliwość i przygotować ten niezwykły deser.

Przepis na kolorowy lodowiec

Składniki: 8 galaretki o różnych smakach, 4 serki homogenizowane, herbatniki do wyłożenia tortownicy.
Przygotowanie:
Pierwszą galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody, a serek przełóż do miseczki i dodaj ostudzoną już galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, wlej do wyłożonej herbatnikami oraz posmarowanej margaryną tortownicy i wstaw ją do lodówki na min. godzinę. Kiedy pierwsza warstwa lodowca trafiła już do lodówki, rozpuść kolejną galaretkę, poczekaj aż ostygnie, a nastepnie wylej ją na pierwszą warstwę lodowca i ponownie wstaw do lodówki. Teraz czas na kolejną porcję galaretki z serkiem – wymieszaj je ze sobą tak jak wcześniej. Postępuj w ten sposób z każdą kolejną warstwą lodowca. Warstwy mają być naprzemiennie – galaretka z serkiem, następnie sama galaretka i ponownie galaretka z serkiem. Kiedy wykorzystasz już wszystkie galaretki i serki, wstaw prawie gotowy lodowiec do lodówki na całą noc. Ciasto możesz podać ozdobione owocami. Smacznego!

Zobacz także wideo: Wafle z galaretką i masą krówkową z czekoladą. Mniam!

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika