Pyszne pulpety w pikantnym sosie. Posmakują każdemu

Mięciutkie i pulchne pulpeciki z indyka mogą zagościć nawet na świątecznym stole. Mięsne kulki zanurzone w lekko pikantnym sosie z papryczkami jalapeno, marchewką oraz groszkiem świetnie smakują zarówno z ryżem, jak i kaszą kuskus. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Pyszne pulpety w pikantnym sosie. Posmakują każdemuPyszne pulpety w pikantnym sosie. Posmakują każdemu
oprac. Katarzyna Gileta

Składnik na pulpety:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 1 jajko
  • bułka namoczona w wodzie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia

Składniki na sos warzywny:

  • 1 cebula
  • ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 marchew
  • 1 łyżka kurkumy
  • 5 papryczek jalapeno
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta chili

Przepis

  • Mięso z indyka mielimy maszynką do mielenia, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, koperek, sól, pieprz i wyrabiamy masę mięsną. Następnie robimy okrągłe kotlety, panierujemy w mące pszennej i smażmy na rozgrzanym oleju.
  • Cebulę czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu wok. Do warzyw dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy kurkumę, sól oraz chili.
  • Papryczki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w krążki i łączymy z warzywami.
  • Następnie wlewamy sos sojowy i dziesięć minut gotujemy.
  • Na koniec dodajemy groszek odlany z zalewy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
  • Sos warzywny łączymy z kotletami i podajemy z ryżem lub makaronem.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię