Pyszne dania z jagodami. 3 świetne potrawy

Lato to sezon na leśne owoce, przede wszystkim czarne jagody, nazywane w niektórych regionach Polski borówkami. Ich wartości odżywczych nie sposób przecenić. To bomby witaminowe, w dodatku mają wiele właściwości leczniczych.

Pierogi z jagodamiPierogi z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Jagody znakomicie działają na nasz wzrok, mają też właściwości przeciwbólowe, a także są świetnym remedium na wszelkiego rodzaju zatrucia i problemy z układem pokarmowym. Dlatego też powinniśmy jeść je pod każdą postacią, a zebrane latem zamrażajmy, by cieszyć się ich smakiem cały rok. A co możemy z jagód przygotować w kuchni? Przepisów jest wiele, od potraw wytrawnych na słodyczach kończąc. My proponujemy dziś trzy proste, ale fantastyczne potrawy.

Pierogi z jagodami

To jedno z najpopularniejszych polskich dań możemy przygotować zarówno z jagód świeżych, jak i mrożonych. Przepis jest banalnie prosty. Na ciasto potrzebne nam będą: mąka, woda, jajko, trochę cukru i soli. Na nadzienie: jagody i cukier.

Najpierw przygotowujemy ciasto: sypiemy kopczyk mąki, robimy na górze wgłębienie, wlewamy trochę ciepłej wody, wbijamy jajko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Ostawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut.

Superfood dla serca. Zobacz, co jeść

Jagody wkładamy do miski i zasypujemy cukrem, nadmiar soku odlewamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy łyżeczkę masy jagodowej i sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy w lekko osolonym wrzątku i podajemy polane kwaśną śmietaną.

Naleśniki z jagodami

Farszów do naleśników jest mnóstwo, ale jeśli mamy świeże jagody, wykorzystajmy je właśnie w tym celu. Potrzebujemy: mąkę, mleko, jajko, sól, jagody, cukier i śmietanę 30 proc.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i jajko, mieszamy wlewając powoli mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na pół godziny, wlewamy na lekko posmarowaną tłuszczem patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Jagody zasypujemy cukrem, dodajemy gęstą śmietanę i odstawiamy na kilka minut. Farsz nakładamy na letnie już naleśniki i podajemy.

Jagodowe ciasto

Jagody najbardziej kojarzą nam się jednak z wypiekami. Na pyszne ciasto potrzebujemy: dwie szklanki jagód, pół kilograma mąki, proszek do pieczenia, trzy jajka, mleko, cukier, kilka łyżek oleju.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, mleko i mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem formy, na nie wrzucamy jagody i wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 40 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀