Pyszne dania z jagodami. 3 świetne potrawy

Lato to sezon na leśne owoce, przede wszystkim czarne jagody, nazywane w niektórych regionach Polski borówkami. Ich wartości odżywczych nie sposób przecenić. To bomby witaminowe, w dodatku mają wiele właściwości leczniczych.

Pierogi z jagodamiPierogi z jagodami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska
SKOMENTUJ

Jagody znakomicie działają na nasz wzrok, mają też właściwości przeciwbólowe, a także są świetnym remedium na wszelkiego rodzaju zatrucia i problemy z układem pokarmowym. Dlatego też powinniśmy jeść je pod każdą postacią, a zebrane latem zamrażajmy, by cieszyć się ich smakiem cały rok. A co możemy z jagód przygotować w kuchni? Przepisów jest wiele, od potraw wytrawnych na słodyczach kończąc. My proponujemy dziś trzy proste, ale fantastyczne potrawy.

Pierogi z jagodami

To jedno z najpopularniejszych polskich dań możemy przygotować zarówno z jagód świeżych, jak i mrożonych. Przepis jest banalnie prosty. Na ciasto potrzebne nam będą: mąka, woda, jajko, trochę cukru i soli. Na nadzienie: jagody i cukier.

Najpierw przygotowujemy ciasto: sypiemy kopczyk mąki, robimy na górze wgłębienie, wlewamy trochę ciepłej wody, wbijamy jajko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Ostawiamy przykryte ściereczką na kilkanaście minut.

Superfood dla serca. Zobacz, co jeść

Jagody wkładamy do miski i zasypujemy cukrem, nadmiar soku odlewamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy łyżeczkę masy jagodowej i sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy w lekko osolonym wrzątku i podajemy polane kwaśną śmietaną.

Naleśniki z jagodami

Farszów do naleśników jest mnóstwo, ale jeśli mamy świeże jagody, wykorzystajmy je właśnie w tym celu. Potrzebujemy: mąkę, mleko, jajko, sól, jagody, cukier i śmietanę 30 proc.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i jajko, mieszamy wlewając powoli mleko, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na pół godziny, wlewamy na lekko posmarowaną tłuszczem patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Jagody zasypujemy cukrem, dodajemy gęstą śmietanę i odstawiamy na kilka minut. Farsz nakładamy na letnie już naleśniki i podajemy.

Jagodowe ciasto

Jagody najbardziej kojarzą nam się jednak z wypiekami. Na pyszne ciasto potrzebujemy: dwie szklanki jagód, pół kilograma mąki, proszek do pieczenia, trzy jajka, mleko, cukier, kilka łyżek oleju.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, mleko i mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem formy, na nie wrzucamy jagody i wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 40 minut. Po ostudzeniu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier