Pyszne ciasto z kremem i truskawkami

Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pyszne ciasto z kremem i truskawkamiPyszne ciasto z kremem i truskawkami
Natalia Kudela

Biszkopt:

  • 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 110 g mąki pszennej np. tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 70 ml likieru migdałowego + 30ml wody
  • (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70 ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru)

Krem:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5l mleka)
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej

Wierzch:

  • 600 g umytych, pokrojonych truskawek
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym + 750 ml gorącej wody

Przepis

  • Budyń do kremu: do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Do jajecznej masy dodać cukier z wanilią i przesiać przygotowaną mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć.
  • Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć ciasto w blaszce.
  • Kończenie kremu: Składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki.
  • Wierzch: galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
  • Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i zalać je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości