Pyszne ciasto z kremem i truskawkami
Nowe, wspaniałe ciacho z truskawkami. Soczyste, aromatyczne, nie za słodkie. Idealne na lato. Wygląda fantastycznie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Natalia Kudela
- Czas przygotowania: 90-120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Biszkopt:
- 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
 - 100 g cukru
 - 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
 - 110 g mąki pszennej np. tortowej
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Do nasączenia:
- 70 ml likieru migdałowego + 30ml wody
 - (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70 ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru)
 
Krem:
- 700 ml mleka
 - 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (każdy na 0,5l mleka)
 - 4 łyżki cukru
 - 150 g masła w temperaturze pokojowej
 
Wierzch:
- 600 g umytych, pokrojonych truskawek
 - 2 galaretki o smaku truskawkowym + 750 ml gorącej wody
 
Przepis
- Budyń do kremu: do rondelka wlać około 500 ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować.
 - Do pozostałego mleka dodać budynie w proszku i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
 - Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1-2 minuty.
 - Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
 - Biszkopt: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
 - Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
 - Do jajecznej masy dodać cukier z wanilią i przesiać przygotowaną mąkę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
 - Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
 - Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć.
 - Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć ciasto w blaszce.
 - Kończenie kremu: Składniki na krem mają być w temperaturze pokojowej. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
 - Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na czas dalszych przygotowań tortownicę można wstawić do lodówki.
 - Wierzch: galaretki wsypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca.
 - Na wierzchu ciasta poukładać truskawki i zalać je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
 - Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik położyć na paterze.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl