Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho
Szukacie przepisu na ciasto, które zachwyci waszych najbliższych? Trafiliście w dobre miejsce. Pychotka to wyjątkowa propozycja od siostry Anastazji. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Ciasto – składniki:
Krem budyniowy:
- 200 g masła
 - 1/2 litra mleka
 - 5 żółtek
 - niecała szklanka cukru pudru
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Przepis
- Masło, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszaj. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części i odstaw do lodówki na 30-60 minut.
 - Każdą część rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej blaszki.
 - Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmaruj powidłami.
 - Na wierzchu rozsmaruj równomiernie ubitą pianę.
 - Na pianie rozsyp posiekane orzechy.
 - Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
 
Przepis
- W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem pudrem. Wlej do niego zimne mleko z mąką i żółtkami.
 - Gotuj przez chwilę, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.
 - Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu – do uzyskania gładkiego kremu.
 - Krem wyłóż na pierwszy placek i przykryj drugim. Odstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl