Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho
Szukacie przepisu na ciasto, które zachwyci waszych najbliższych? Trafiliście w dobre miejsce. Pychotka to wyjątkowa propozycja od siostry Anastazji. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 12 |
Okazja: |
Krem budyniowy:
- 200 g masła
- 1/2 litra mleka
- 5 żółtek
- niecała szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masło, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszaj. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części i odstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Każdą część rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej blaszki.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmaruj powidłami.
- Na wierzchu rozsmaruj równomiernie ubitą pianę.
- Na pianie rozsyp posiekane orzechy.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
- W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem pudrem. Wlej do niego zimne mleko z mąką i żółtkami.
- Gotuj przez chwilę, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.
- Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu – do uzyskania gładkiego kremu.
- Krem wyłóż na pierwszy placek i przykryj drugim. Odstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze