Puszysty sernik z rodzynkami. Lepszego nie jadłeś

Wyjątkowy puszysty i nieziemsko kremowy sernik z rodzynkami. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten jest wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Sernik z rodzynkamiSernik z rodzynkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składnik na spód ciasta:

  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szk. mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 250 mascarpone
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • 3 żółtka

Niepełna szklanka cukru:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek

Składniki na polewę:

  • 2 czekolady mleczne
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • ½ szk. orzechów włoskich

Przepis

  • Sposób przygotowania spodu ciasta: połamaną czekoladę przekładam do rondelka, dodaję masło oraz cukier i gotuję do chwili połączenia się składników. Następnie studzę łączę z jajkami, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy i podpiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180 st. C.
  • Twaróg, mascarpone, śmietanę przekładam do naczynia miksującego i miksuję mikserem, wbijam jajka oraz same żółtka, wsypuję cukier, suchy budyń, nadal miksując około 10 minut. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie, odsączone rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
  • Masę wykładam na podpieczony spód i ponownie umieszczam ciasto w rozgrzanym piekarniku i piekę 60 minut w 180 st. C.
  • Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi orzechami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości