Puszysty sernik z rodzynkami. Lepszego nie jadłeś

Wyjątkowy puszysty i nieziemsko kremowy sernik z rodzynkami. Każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten jest wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Sernik z rodzynkamiSernik z rodzynkami
oprac. Katarzyna Gileta

Składnik na spód ciasta:

  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szk. mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 250 mascarpone
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • 3 żółtka

Niepełna szklanka cukru:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek

Składniki na polewę:

  • 2 czekolady mleczne
  • ½ szk. śmietany 30 proc.
  • ½ szk. orzechów włoskich

Przepis

  • Sposób przygotowania spodu ciasta: połamaną czekoladę przekładam do rondelka, dodaję masło oraz cukier i gotuję do chwili połączenia się składników. Następnie studzę łączę z jajkami, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy i podpiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180 st. C.
  • Twaróg, mascarpone, śmietanę przekładam do naczynia miksującego i miksuję mikserem, wbijam jajka oraz same żółtka, wsypuję cukier, suchy budyń, nadal miksując około 10 minut. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie, odsączone rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
  • Masę wykładam na podpieczony spód i ponownie umieszczam ciasto w rozgrzanym piekarniku i piekę 60 minut w 180 st. C.
  • Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi orzechami.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast