Puszyste jagodzianki z kruszonką. Letni klasyk

Czekamy na nie cały rok, bo właśnie latem smakują najlepiej. W cukierniach i piekarniach trudno znaleźć prawdziwe jagodzianki, dlatego najlepiej samemu upiec te pyszne drożdżowe bułeczki. Przepis nie jest skomplikowany. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kuchennymi Drzwiami".

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anna Kamińska

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 500 g mąki tortowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

  • 300 g świeżych jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Kruszonka:

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przepis

Do letniego mleka wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszaj aby nie było grudek. Przykryj i odstaw na 15 minut, aż zaczyn urośnie. Do misy robota wlej żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę. Dodaj zaczyn drożdżowy i miksuj dodając stopniowo mąkę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wlej masło i miksuj ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i elastyczne. Przykryj je ścierką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia – na około godzinę lub do podwojenia objętości.

Przepis

Składniki kruszonki przełóż do małej miski i rozcieraj w palcach robiąc kruszonkę. Można to też zrobić za pomocą robota. Przebrane jagody wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i pudrem. Dzięki temu jagody nie wypłyną z ciasta.

Przepis

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków.

Przepis

Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie je zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt i podziel na 8 prostokątów. Na środek każdego nałóż porcję jagód i dokładnie zlep formując podłużny kształt. Układaj na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Jajko wymieszaj z mlekiem i posmaruj wyrośnięte jagodzianki. Posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, aż będą złote. Uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw je jeszcze na 5 minut. Potem wyjmij na kratkę do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce