Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom

Przepyszne aromatyczne ciacho z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Doskonały wypiek na jesienne dni. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały domPuszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kruszonkę:

Składniki ma farsz:

  • 1 duże jabłko
  • 80 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody letniej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g oleju

Składniki dodatkowe:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao

Przepis

  • Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania farszu: jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania ciasta: do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
  • Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.
  • Sposób przekładania: na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem. Posypuję kakao, najlepiej przesypać przez sitko. 3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
  • Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
  • Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu