Pudding z tapioki na mleku kokosowym z marakują
Pyszne połączenie kuleczek tapioki, nuty kokosa i kwaskowatości marakui.
Wiele osób wyklucza z diety produkty mleczne, z wyboru lub z powodu alergii pokarmowej. To jednak nie powód, aby rezygnować z pysznych deserów. Autorka bloga "Dziękuję było pyszne" proponuje przygotowanie przekąski z tapioki, czyli małych białych kuleczek pozyskiwanych z manioku. Ponadto, dla osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych, blogerka poleca użycie mleka kokosowego. Deser wieńczy prawdziwy skarb - marakuja, której delikatna kwaskowatość świetnie łączy się ze słodkością puddingu.
Składniki:
1/3 szklanki kuleczek tapioki
350 ml mleka kokosowego/ mleka krowiego
2 łyżki cukru/ miodu
2 marakuje
Sposób przyrządzenia:
Mleko gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy cukier lub miód, następnie tapiokę. Mieszamy. Teraz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, przez taki czas, by białe kuleczki zrobiły się przeźroczyste. Uważamy, by zawartość garnka nie przywarła do jego dna, najlepiej używać do przyrządzenia tego deseru garnka z grubym dnem. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość garnka do pucharków i wierzch polewamy miąższem z marakui. Pudding można jeść na ciepło i na zimno.
Polecamy również: przepis na sernik "zebra"