Pstrąg zapiekany w cieście francuskim z kurkami

Tak przygotowana ryba wychodzi niezwykle delikatna i soczysta. W połączeniu z aromatycznymi kurkami i chrupiącym ciastem francuskim, staje się kulinarnym arcydziełem. To danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Pstrąg zapiekany w cieście francuskimPstrąg zapiekany w cieście francuskim
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg pstrągów
  • 0,5 kg kurek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 śmietana kremówka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 5 dkg masła
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 jajko

Przepis

  • Pstrągi wyfiletować umyć i zamarynować w soku z cytryny, posolić i popieprzyć.
  • Ostawić do lodówki na 2 godziny. Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać kurki, dusić około 10 min., mieszając, dodać śmietanę i dalej dusić do odparowania płynu. Osolić i posypać pieprzem. Ostudzić.
  • Ciasto francuskie podzielić na 2 części i na każdej położyć połowę filetów - jeden ma zachodzić na drugi, posypać koperkiem posiekanym na drobno. Na to położyć warstwę kurek.
  • Ciasto złożyć na pół i dobrze skleić. Na wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 min.
  • Dobre na ciepło i na zimno z sosem chrzanowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru