Trwa ładowanie...
d1g1ul3
27-05-2022 09:45

Pstrąg zapiekany w cieście francuskim z kurkami

Przepis

Tak przygotowana ryba wychodzi niezwykle delikatna i soczysta. W połączeniu z aromatycznymi kurkami i chrupiącym ciastem francuskim, staje się kulinarnym arcydziełem. To danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

d1g1ul3
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photographer:Ramon Grosso
Składniki
  • 1 kg pstrągów
  • 0,5 kg kurek
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 śmietana kremówka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • 5 dkg masła
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 jajko
Przepis
  • Pstrągi wyfiletować umyć i zamarynować w soku z cytryny, posolić i popieprzyć.
  • Ostawić do lodówki na 2 godziny. Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  • Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać kurki, dusić około 10 min., mieszając, dodać śmietanę i dalej dusić do odparowania płynu. Osolić i posypać pieprzem. Ostudzić.
  • Ciasto francuskie podzielić na 2 części i na każdej położyć połowę filetów - jeden ma zachodzić na drugi, posypać koperkiem posiekanym na drobno. Na to położyć warstwę kurek.
  • Ciasto złożyć na pół i dobrze skleić. Na wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 min.
  • Dobre na ciepło i na zimno z sosem chrzanowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pstrąg zapiekany w cieście francuskim z kurkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
Więcej tematów
d1g1ul3