Pstrąg zapiekany w cieście francuskim z kurkami
Tak przygotowana ryba wychodzi niezwykle delikatna i soczysta. W połączeniu z aromatycznymi kurkami i chrupiącym ciastem francuskim, staje się kulinarnym arcydziełem. To danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Pstrągi wyfiletować umyć i zamarynować w soku z cytryny, posolić i popieprzyć.
- Ostawić do lodówki na 2 godziny. Kurki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Na patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć i dodać kurki, dusić około 10 min., mieszając, dodać śmietanę i dalej dusić do odparowania płynu. Osolić i posypać pieprzem. Ostudzić.
- Ciasto francuskie podzielić na 2 części i na każdej położyć połowę filetów - jeden ma zachodzić na drugi, posypać koperkiem posiekanym na drobno. Na to położyć warstwę kurek.
- Ciasto złożyć na pół i dobrze skleić. Na wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 20-25 min.
- Dobre na ciepło i na zimno z sosem chrzanowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze