Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

Kolejna odsłona cyklu "Ryba na piątek". Tym razem pyszne, świeże pstrągi. Upieczone w piekarniku z dodatkiem ziołowego masła będą smakować wybornie. Warto pamiętać, aby łuski ryby były błyszczące, skrzela lekko krwiste, a skóra jędrna. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Obiad gotowy".

Pstrąg pieczony z masłem ziołowymPstrąg pieczony z masłem ziołowym
Julianna Bednarczuk

Składniki

  • 2 pstrągi
  • 50g masła
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przepis

Ryby sprawić, z jednego boku skórę naciąć kilka razy. Masło wymieszać z pietruszką, listkami tymianku, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, podzielić na pół, a każdej części ulepić podłużny klusek i włożyć do ryby. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia na boku pstrągów, posypać solą i pieprzem, położyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 25-30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temperaturze 180 stopni C. Podawać z cytryną.
Zobacz także: kiszone ogórki w prostym przepisie

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja