Przysmak jak za dawnych lat. Blok czekoladowy krok po kroku
Blok czekoladowy to deser, który przed laty często gościł na polskich stołach. Dziś jest nieco zapomniany, lecz powoli wraca moda na blok czekoladowy. Coraz częściej znajdziemy go w ofercie cukierni i sklepów z wyrobami piekarniczymi. Jak zrobić blok czekoladowy? To proste. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
- 200 g herbatników Petit
- 250 g masła
- ½ szk. mleka
- 1 szk. cukru
- 2 łyżki kakao
- 400 g mleka w proszku
- 10 dag orzechów laskowych
Przepis
- Mleko, masło, cukier oraz kakao przekładamy do rondelka i gotujemy. Po ugotowaniu studzimy i miksujemy z mlekiem w proszku.
- Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem delikatnie miesząc łyżką.
- Masę wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierch posypujemy pokruszonymi orzechami.
- Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl