Przygotuj cebulowe miseczki z kaszanką na majówkę. Lepszy sposób niż z folii

Majówka to doskonała okazja do spotkań z bliskimi przy grillu. Klasyczny wybór to kaszanka - tym razem zamiast zawijać ją w folię, wykorzystaj inny, naturalny sposób. Te miseczki są w pełni jadalne.

Kaszanka w cebuli z grillaKaszanka w cebuli z grilla
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska
2

Gdy nadchodzi majówka, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, często przy grillu. W tym roku warto spróbować czegoś nowego. Zamiast tradycyjnych kiełbas czy karkówki, proponuję oryginalną przekąskę z cebuli. Wystarczy kilka składników, by stworzyć miseczki z pyszną zawartością. Połączenie kaszanki, jabłka, musztardy i oscypka to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe miseczki z kaszanką - proste smaki nie tylko na długi weekend

Jaka cebula na grilla?

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych podczas grillowania. Jej różnorodność gatunkowa pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami. Cebula czerwona, dzięki swojej słodyczy, idealnie komponuje się z mięsami, natomiast żółta, o ostrzejszym smaku, dodaje potrawom wyrazistości. I właśnie do nafaszerowania najlepsza będzie ta odmiana.

Przepis na cebule faszerowane kaszanką

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 360 g kaszanki
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • 2 oscypki

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania cebulowych miseczek. Odetnij górną część cebuli i usuń jej wnętrze.
  2. Nie wyrzucaj usuniętych części cebuli. Posiekaj je drobno i podsmaż na patelni z olejem. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojone jabłko i majeranek.
  3. Następnie dodaj do patelni pokrojoną kaszankę, musztardę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cebul.
  5. Umieść miseczki na grillu i piecz przez 20 minut.
  6. Oscypki zetrzyj na tarce i posyp nimi miseczki. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty.
  7. Gotowe miseczki udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu