Trwa ładowanie...

Przygotuj cebulowe miseczki z kaszanką na majówkę. Lepszy sposób niż z folii

Majówka to doskonała okazja do spotkań z bliskimi przy grillu. Klasyczny wybór to kaszanka - tym razem zamiast zawijać ją w folię, wykorzystaj inny, naturalny sposób. Te miseczki są w pełni jadalne.

Kaszanka w cebuli z grillaKaszanka w cebuli z grillaŹródło: Pyszności
d1znniv
d1znniv

Gdy nadchodzi majówka, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, często przy grillu. W tym roku warto spróbować czegoś nowego. Zamiast tradycyjnych kiełbas czy karkówki, proponuję oryginalną przekąskę z cebuli. Wystarczy kilka składników, by stworzyć miseczki z pyszną zawartością. Połączenie kaszanki, jabłka, musztardy i oscypka to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe miseczki z kaszanką - proste smaki nie tylko na długi weekend

Jaka cebula na grilla?

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych podczas grillowania. Jej różnorodność gatunkowa pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami. Cebula czerwona, dzięki swojej słodyczy, idealnie komponuje się z mięsami, natomiast żółta, o ostrzejszym smaku, dodaje potrawom wyrazistości. I właśnie do nafaszerowania najlepsza będzie ta odmiana.

Przepis na cebule faszerowane kaszanką

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 360 g kaszanki
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • 2 oscypki

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania cebulowych miseczek. Odetnij górną część cebuli i usuń jej wnętrze.
  2. Nie wyrzucaj usuniętych części cebuli. Posiekaj je drobno i podsmaż na patelni z olejem. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojone jabłko i majeranek.
  3. Następnie dodaj do patelni pokrojoną kaszankę, musztardę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cebul.
  5. Umieść miseczki na grillu i piecz przez 20 minut.
  6. Oscypki zetrzyj na tarce i posyp nimi miseczki. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty.
  7. Gotowe miseczki udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!
d1znniv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1znniv
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj