Przygotuj cebulowe miseczki z kaszanką na majówkę. Lepszy sposób niż z folii
Majówka to doskonała okazja do spotkań z bliskimi przy grillu. Klasyczny wybór to kaszanka - tym razem zamiast zawijać ją w folię, wykorzystaj inny, naturalny sposób. Te miseczki są w pełni jadalne.
Gdy nadchodzi majówka, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, często przy grillu. W tym roku warto spróbować czegoś nowego. Zamiast tradycyjnych kiełbas czy karkówki, proponuję oryginalną przekąskę z cebuli. Wystarczy kilka składników, by stworzyć miseczki z pyszną zawartością. Połączenie kaszanki, jabłka, musztardy i oscypka to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebulowe miseczki z kaszanką - proste smaki nie tylko na długi weekend
Jaka cebula na grilla?
Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych podczas grillowania. Jej różnorodność gatunkowa pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami. Cebula czerwona, dzięki swojej słodyczy, idealnie komponuje się z mięsami, natomiast żółta, o ostrzejszym smaku, dodaje potrawom wyrazistości. I właśnie do nafaszerowania najlepsza będzie ta odmiana.
Przepis na cebule faszerowane kaszanką
Składniki:
- 4 duże cebule
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1 jabłko
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 360 g kaszanki
- 1 łyżka musztardy
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
- 2 oscypki
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania cebulowych miseczek. Odetnij górną część cebuli i usuń jej wnętrze.
- Nie wyrzucaj usuniętych części cebuli. Posiekaj je drobno i podsmaż na patelni z olejem. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojone jabłko i majeranek.
- Następnie dodaj do patelni pokrojoną kaszankę, musztardę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cebul.
- Umieść miseczki na grillu i piecz przez 20 minut.
- Oscypki zetrzyj na tarce i posyp nimi miseczki. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty.
- Gotowe miseczki udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!