Przygotuj cebulowe miseczki z kaszanką na majówkę. Lepszy sposób niż z folii

Majówka to doskonała okazja do spotkań z bliskimi przy grillu. Klasyczny wybór to kaszanka - tym razem zamiast zawijać ją w folię, wykorzystaj inny, naturalny sposób. Te miseczki są w pełni jadalne.

Kaszanka w cebuli z grillaKaszanka w cebuli z grilla
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Gdy nadchodzi majówka, chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, często przy grillu. W tym roku warto spróbować czegoś nowego. Zamiast tradycyjnych kiełbas czy karkówki, proponuję oryginalną przekąskę z cebuli. Wystarczy kilka składników, by stworzyć miseczki z pyszną zawartością. Połączenie kaszanki, jabłka, musztardy i oscypka to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe miseczki z kaszanką - proste smaki nie tylko na długi weekend

Jaka cebula na grilla?

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych podczas grillowania. Jej różnorodność gatunkowa pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami i teksturami. Cebula czerwona, dzięki swojej słodyczy, idealnie komponuje się z mięsami, natomiast żółta, o ostrzejszym smaku, dodaje potrawom wyrazistości. I właśnie do nafaszerowania najlepsza będzie ta odmiana.

Przepis na cebule faszerowane kaszanką

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 360 g kaszanki
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku
  • 2 oscypki

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania cebulowych miseczek. Odetnij górną część cebuli i usuń jej wnętrze.
  2. Nie wyrzucaj usuniętych części cebuli. Posiekaj je drobno i podsmaż na patelni z olejem. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojone jabłko i majeranek.
  3. Następnie dodaj do patelni pokrojoną kaszankę, musztardę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowy farsz przełóż do wydrążonych cebul.
  5. Umieść miseczki na grillu i piecz przez 20 minut.
  6. Oscypki zetrzyj na tarce i posyp nimi miseczki. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty.
  7. Gotowe miseczki udekoruj świeżą natką pietruszki. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce