Grillowane skrzydełka z kurczaka w wyjątkowej marynacie. Zawsze robią wrażenie

Planujesz menu na grilla i szukasz inspiracji? Mam dla ciebie świetne rozwiązanie, które zawsze się sprawdza. U ciebie też na pewno zrobi furorę! Te skrzydełka zyskają maksimum smaku, dzięki słodko-pikantnej marynacie.

Skrzydełka z grilla to jeden z klasyków na majówkęSkrzydełka z grilla to jeden z klasyków na majówkę
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Kiedy myślisz o grillu, pewnie pierwsze, co przychodzi ci do głowy, to kiełbasa, karkówka czy szaszłyki. To oczywiście pyszne opcje, ale lista grillowych przysmaków może być znacznie dłuższa. Świetnym przykładem są skrzydełka z kurczaka. Są nie tylko smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. Nie potrzebujesz skomplikowanych dodatków, by stworzyć coś wyjątkowego. Wystarczy prosta marynata, którą znajdziesz poniżej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Dlaczego warto marynować kurczaka?

Marynowanie kurczaka przed grillowaniem to nie tylko kwestia smaku, ale także tekstury mięsa. Dzięki marynacie mięso staje się bardziej kruche i soczyste. Proces ten można przyspieszyć, stosując kwasy, takie jak sok z cytryny czy ocet, które rozluźniają włókna mięśniowe. Dobrze jest również dodać oleje i przyprawy, które wnikają głęboko w mięso, wzbogacając jego smak. W naszym przepisie idziemy o krok dalej i w ramach tłuszczu stawiamy na masło, a inne płynne dodatki to passata i syrop klonowy.

Jak zrobić skrzydełka z grilla?

Kluczowe składniki to nie tylko drób, ale wspomniana marynata. Słodko-czosnkowa mieszanka to idealne połączenie smaków do tej części kurczaka. Podczas grillowania warto pamiętać o kilku zasadach. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej przed położeniem na ruszt, co zapewnia równomierne pieczenie. Ważne jest także, aby nie przesuszyć kurczaka – grillowanie na średnim ogniu i regularne obracanie kawałków pozwala zachować jego soczystość.

Składniki na marynatę

  • 800 g skrzydełek z kurczaka,
  • 80 g masła,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka granulowanej cebuli,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania marynaty. W garnku na palniku połącz masło, cukier trzcinowy i syrop klonowy.
  2. Gdy masło się rozpuści, dodaj passatę pomidorową, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy: cebulę granulowaną, majeranek, paprykę i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Oczyszczone skrzydełka umieść w dużej misce i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  4. Po tym czasie umieść skrzydełka na rozgrzanym grillu. Grilluj z każdej strony przez 10 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  5. Podawaj skrzydełka z natką pietruszki, sosami lub dipami. Świetnym dodatkiem będzie też lekka sałatka. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny