WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Nie masz cierpliwości do gotowania ziemniaków? Wypróbuj ten trik

Polska ziemniakiem stoi. To ulubiony dodatek do obiadu. Jemy je w każdej formie: pieczone, smażone i gotowane. Jednak, gdy mamy naprawdę mało czasu na przygotowanie posiłku, robi się problem. Gotowanie kartofli zajmuje od 20-30 minut, w zależności od gatunku. Na szczęście jest sposób, by ten czas znacznie skrócić.

Poznaj trik na szybsze gotowanie ziemniakowPoznaj trik na szybsze gotowanie ziemniaków
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska

Ziemniak jest nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny. To bogate w potas i wbrew niektórym opiniom, wcale tuczą. To warzywo składa się w 70 proc. z wody. Warto je więc jeść regularnie całą rodziną.

Swojski ziemniak… wcale nie taki swojski

Wydaje nam się, że ziemniak to polskie warzywo, ale tak naprawdę rozpowszechnił się u nas stosunkowo niedawno. Na stoły trafił w XIX wieku, choć przywędrował do nas za czasów Jana III Sobieskiego. Król podarował jego sadzonkę swojej ukochanej Marysieńce w prezencie. W Wielkopolsce ziemniaki zaczęły być uprawiane jako karma dla zwierząt, ale z czasem zdobyły uznanie ludzi. Najpierw trafiły na stół niższych grup społecznych, by następnie, małymi krokami, zdobyć zaufanie szlachty i burżuazji.

Teraz trudno wyobrazić nam sobie polską kuchnię bez tego warzywa. Jego wielką zaletą jest niska cena, powszechna dostępność i nieskończone możliwości przyrządzania. Chętnie używają go nie tylko gospodynie, ale także znani szefowie kuchni. Najpopularniejsze uprawy w Polsce to Bellarosa, Irga, Lord, czy Irys. Wschodnia część Polski chętniej je kartofle o białym, a zachodnia o żółtym miąższu.

Ekspresowy ziemniak

Największą wadą ziemniaka jest długi czas jego obróbki termicznej. Gdy musimy zrobić coś na szybko, rezygnujemy z niego na rzecz bardziej kalorycznych makaronów czy kasz. Ten trik sprawi, że ugotujesz go w 10, a nawet w 5 minut. Wystarczy, że kartofle zalejesz nie zimną wodą, a wrzątkiem. Ten sposób ma jednak wadę - ziemniaki tracą większość witamin. Korzystaj z niego więc tylko, gdy naprawdę ci się spieszy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rösti. Sposób na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru