Nie masz cierpliwości do gotowania ziemniaków? Wypróbuj ten trik

Polska ziemniakiem stoi. To ulubiony dodatek do obiadu. Jemy je w każdej formie: pieczone, smażone i gotowane. Jednak, gdy mamy naprawdę mało czasu na przygotowanie posiłku, robi się problem. Gotowanie kartofli zajmuje od 20-30 minut, w zależności od gatunku. Na szczęście jest sposób, by ten czas znacznie skrócić.

Poznaj trik na szybsze gotowanie ziemniakowPoznaj trik na szybsze gotowanie ziemniaków
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska

Ziemniak jest nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny. To bogate w potas i wbrew niektórym opiniom, wcale tuczą. To warzywo składa się w 70 proc. z wody. Warto je więc jeść regularnie całą rodziną.

Swojski ziemniak… wcale nie taki swojski

Wydaje nam się, że ziemniak to polskie warzywo, ale tak naprawdę rozpowszechnił się u nas stosunkowo niedawno. Na stoły trafił w XIX wieku, choć przywędrował do nas za czasów Jana III Sobieskiego. Król podarował jego sadzonkę swojej ukochanej Marysieńce w prezencie. W Wielkopolsce ziemniaki zaczęły być uprawiane jako karma dla zwierząt, ale z czasem zdobyły uznanie ludzi. Najpierw trafiły na stół niższych grup społecznych, by następnie, małymi krokami, zdobyć zaufanie szlachty i burżuazji.

Teraz trudno wyobrazić nam sobie polską kuchnię bez tego warzywa. Jego wielką zaletą jest niska cena, powszechna dostępność i nieskończone możliwości przyrządzania. Chętnie używają go nie tylko gospodynie, ale także znani szefowie kuchni. Najpopularniejsze uprawy w Polsce to Bellarosa, Irga, Lord, czy Irys. Wschodnia część Polski chętniej je kartofle o białym, a zachodnia o żółtym miąższu.

Ekspresowy ziemniak

Największą wadą ziemniaka jest długi czas jego obróbki termicznej. Gdy musimy zrobić coś na szybko, rezygnujemy z niego na rzecz bardziej kalorycznych makaronów czy kasz. Ten trik sprawi, że ugotujesz go w 10, a nawet w 5 minut. Wystarczy, że kartofle zalejesz nie zimną wodą, a wrzątkiem. Ten sposób ma jednak wadę - ziemniaki tracą większość witamin. Korzystaj z niego więc tylko, gdy naprawdę ci się spieszy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rösti. Sposób na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀