Trwa ładowanie...

Nie masz cierpliwości do gotowania ziemniaków? Wypróbuj ten trik

Polska ziemniakiem stoi. To ulubiony dodatek do obiadu. Jemy je w każdej formie: pieczone, smażone i gotowane. Jednak, gdy mamy naprawdę mało czasu na przygotowanie posiłku, robi się problem. Gotowanie kartofli zajmuje od 20-30 minut, w zależności od gatunku. Na szczęście jest sposób, by ten czas znacznie skrócić.

Poznaj trik na szybsze gotowanie ziemniaków Poznaj trik na szybsze gotowanie ziemniaków Źródło: Getty Images
d36w5ca
d36w5ca

Ziemniak jest nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny. To bogate w potas i wbrew niektórym opiniom, wcale tuczą. To warzywo składa się w 70 proc. z wody. Warto je więc jeść regularnie całą rodziną.

Swojski ziemniak… wcale nie taki swojski

Wydaje nam się, że ziemniak to polskie warzywo, ale tak naprawdę rozpowszechnił się u nas stosunkowo niedawno. Na stoły trafił w XIX wieku, choć przywędrował do nas za czasów Jana III Sobieskiego. Król podarował jego sadzonkę swojej ukochanej Marysieńce w prezencie. W Wielkopolsce ziemniaki zaczęły być uprawiane jako karma dla zwierząt, ale z czasem zdobyły uznanie ludzi. Najpierw trafiły na stół niższych grup społecznych, by następnie, małymi krokami, zdobyć zaufanie szlachty i burżuazji.

Teraz trudno wyobrazić nam sobie polską kuchnię bez tego warzywa. Jego wielką zaletą jest niska cena, powszechna dostępność i nieskończone możliwości przyrządzania. Chętnie używają go nie tylko gospodynie, ale także znani szefowie kuchni. Najpopularniejsze uprawy w Polsce to Bellarosa, Irga, Lord, czy Irys. Wschodnia część Polski chętniej je kartofle o białym, a zachodnia o żółtym miąższu.

Ekspresowy ziemniak

Największą wadą ziemniaka jest długi czas jego obróbki termicznej. Gdy musimy zrobić coś na szybko, rezygnujemy z niego na rzecz bardziej kalorycznych makaronów czy kasz. Ten trik sprawi, że ugotujesz go w 10, a nawet w 5 minut. Wystarczy, że kartofle zalejesz nie zimną wodą, a wrzątkiem. Ten sposób ma jednak wadę - ziemniaki tracą większość witamin. Korzystaj z niego więc tylko, gdy naprawdę ci się spieszy.

d36w5ca

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rösti. Sposób na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

d36w5ca
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36w5ca
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj