Nie masz cierpliwości do gotowania ziemniaków? Wypróbuj ten trik

Polska ziemniakiem stoi. To ulubiony dodatek do obiadu. Jemy je w każdej formie: pieczone, smażone i gotowane. Jednak, gdy mamy naprawdę mało czasu na przygotowanie posiłku, robi się problem. Gotowanie kartofli zajmuje od 20-30 minut, w zależności od gatunku. Na szczęście jest sposób, by ten czas znacznie skrócić.

Poznaj trik na szybsze gotowanie ziemniakowPoznaj trik na szybsze gotowanie ziemniaków
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska

Ziemniak jest nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny. To bogate w potas i wbrew niektórym opiniom, wcale tuczą. To warzywo składa się w 70 proc. z wody. Warto je więc jeść regularnie całą rodziną.

Swojski ziemniak… wcale nie taki swojski

Wydaje nam się, że ziemniak to polskie warzywo, ale tak naprawdę rozpowszechnił się u nas stosunkowo niedawno. Na stoły trafił w XIX wieku, choć przywędrował do nas za czasów Jana III Sobieskiego. Król podarował jego sadzonkę swojej ukochanej Marysieńce w prezencie. W Wielkopolsce ziemniaki zaczęły być uprawiane jako karma dla zwierząt, ale z czasem zdobyły uznanie ludzi. Najpierw trafiły na stół niższych grup społecznych, by następnie, małymi krokami, zdobyć zaufanie szlachty i burżuazji.

Teraz trudno wyobrazić nam sobie polską kuchnię bez tego warzywa. Jego wielką zaletą jest niska cena, powszechna dostępność i nieskończone możliwości przyrządzania. Chętnie używają go nie tylko gospodynie, ale także znani szefowie kuchni. Najpopularniejsze uprawy w Polsce to Bellarosa, Irga, Lord, czy Irys. Wschodnia część Polski chętniej je kartofle o białym, a zachodnia o żółtym miąższu.

Ekspresowy ziemniak

Największą wadą ziemniaka jest długi czas jego obróbki termicznej. Gdy musimy zrobić coś na szybko, rezygnujemy z niego na rzecz bardziej kalorycznych makaronów czy kasz. Ten trik sprawi, że ugotujesz go w 10, a nawet w 5 minut. Wystarczy, że kartofle zalejesz nie zimną wodą, a wrzątkiem. Ten sposób ma jednak wadę - ziemniaki tracą większość witamin. Korzystaj z niego więc tylko, gdy naprawdę ci się spieszy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rösti. Sposób na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥