Nie masz cierpliwości do gotowania ziemniaków? Wypróbuj ten trik

Polska ziemniakiem stoi. To ulubiony dodatek do obiadu. Jemy je w każdej formie: pieczone, smażone i gotowane. Jednak, gdy mamy naprawdę mało czasu na przygotowanie posiłku, robi się problem. Gotowanie kartofli zajmuje od 20-30 minut, w zależności od gatunku. Na szczęście jest sposób, by ten czas znacznie skrócić.

Poznaj trik na szybsze gotowanie ziemniakowPoznaj trik na szybsze gotowanie ziemniaków
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Kutkowska

Ziemniak jest nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny. To bogate w potas i wbrew niektórym opiniom, wcale tuczą. To warzywo składa się w 70 proc. z wody. Warto je więc jeść regularnie całą rodziną.

Swojski ziemniak… wcale nie taki swojski

Wydaje nam się, że ziemniak to polskie warzywo, ale tak naprawdę rozpowszechnił się u nas stosunkowo niedawno. Na stoły trafił w XIX wieku, choć przywędrował do nas za czasów Jana III Sobieskiego. Król podarował jego sadzonkę swojej ukochanej Marysieńce w prezencie. W Wielkopolsce ziemniaki zaczęły być uprawiane jako karma dla zwierząt, ale z czasem zdobyły uznanie ludzi. Najpierw trafiły na stół niższych grup społecznych, by następnie, małymi krokami, zdobyć zaufanie szlachty i burżuazji.

Teraz trudno wyobrazić nam sobie polską kuchnię bez tego warzywa. Jego wielką zaletą jest niska cena, powszechna dostępność i nieskończone możliwości przyrządzania. Chętnie używają go nie tylko gospodynie, ale także znani szefowie kuchni. Najpopularniejsze uprawy w Polsce to Bellarosa, Irga, Lord, czy Irys. Wschodnia część Polski chętniej je kartofle o białym, a zachodnia o żółtym miąższu.

Ekspresowy ziemniak

Największą wadą ziemniaka jest długi czas jego obróbki termicznej. Gdy musimy zrobić coś na szybko, rezygnujemy z niego na rzecz bardziej kalorycznych makaronów czy kasz. Ten trik sprawi, że ugotujesz go w 10, a nawet w 5 minut. Wystarczy, że kartofle zalejesz nie zimną wodą, a wrzątkiem. Ten sposób ma jednak wadę - ziemniaki tracą większość witamin. Korzystaj z niego więc tylko, gdy naprawdę ci się spieszy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rösti. Sposób na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm