Przepyszny czarno-biały sernik. Osłodzi jesienne popołudnie
Ten sernik nie tylko świetnie smakuje, ale także będzie ozdobą każdego stołu. Dzięki połączeniu ciemnego ciasta i jasnej masy serowej pięknie i oryginalnie się prezentuje. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto czarne:
- 2 żółtka,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 szkl. mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 3 jajka,
- 4 serki homogenizowane,
- pół kostki margaryny,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 1 szkl. cukru pudru.
Przepis
- Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć, ulepić kulę i włożyć do lodówki na 30 min.
- Margarynę wymieszaj z serkami homogenizowanymi, 3 całymi jajkami proszkiem budyniowym i szklanką cukru pudru.
- Na prostokątną blachę lub okrągłą 26 cm. wyłóż połowę ciemnego ciasta, wlej masę serową, a na wierzch pokrusz resztę ciemnego ciasta.
- Piecz godzinę w temp. 180 stopni. Sernik zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl