Przepyszne ciacho z orzechami
Ciasto składa się z kilku warstw, mimo to jest dość proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 10-12 |
Okazja: |
• 2,5 szk. mąki pszennej
• 200 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 szk. cukru pudru
Składniki na ciasto kokosowe:
• 6 białek
• 1 szklanka cukru
• 200 g wiórków kokosowych
Składniki na ciasto orzechowe:
• 5 białek
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki bułki tartej
• 18 g orzechów włoskich
Składniki na masę:
• 2 szklanki mleka
• 5 żółtek
• 1 budyń waniliowy
• 3 łyżki cukru
• 2,5 łyżki mąki pszennej
• 400 g margaryny
Składniki na polewę:
• 2 czekolady mleczne
• 1 szk. śmietany 36 proc.
• 10 g orzechów laskowych
- Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Sposób przygotowania ciasta kokosowego:
- Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Sposób przygotowania ciasta orzechowego:
- Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz pokruszone drobno orzechy.
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
Sposób przygotowania masy:
- Półtorej szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy.
- W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką oraz żółtkami.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
- Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.
Sposób przygotowania polewy:
- Czekolady przekładamy do rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy.
Przełożenie placka:
- Na dnie blaszki układamy cisto kruche, smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto kokosowe.
- Ponownie smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto orzechowe, rozprowadzamy resztę masy i na koniec placek kruchy.
- Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
- Chłodzimy w lodówce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze