Trwa ładowanie...
d1eup74
14-09-2020 12:01

Przepyszne ciacho z orzechami

Przepis

Ciasto składa się z kilku warstw, mimo to jest dość proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

d1eup74
2.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

10-12

Okazja:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

• 2,5 szk. mąki pszennej
• 200 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 szk. cukru pudru

Składniki na ciasto kokosowe:
• 6 białek
• 1 szklanka cukru
• 200 g wiórków kokosowych

Składniki na ciasto orzechowe:
• 5 białek
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki bułki tartej
• 18 g orzechów włoskich

Składniki na masę:
• 2 szklanki mleka
• 5 żółtek
• 1 budyń waniliowy
• 3 łyżki cukru
• 2,5 łyżki mąki pszennej
• 400 g margaryny

Składniki na polewę:
• 2 czekolady mleczne
• 1 szk. śmietany 36 proc.
• 10 g orzechów laskowych

Przepis
  • Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy ze sobą i wyrabiamy, ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, układamy na dnie blaszki i każdą z osobną pieczemy 20 minut w 180 st. C.

Sposób przygotowania ciasta kokosowego:

  • Białka ubijamy razem z cukrem dodajemy wiórki kokosowe mieszając delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.

Sposób przygotowania ciasta orzechowego:

  • Białka ubijamy mikser razem z cukrem, następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz pokruszone drobno orzechy.
  • Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.

Sposób przygotowania masy:

  • Półtorej szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy.
  • W połowie szklanki mleka rozrabiamy budyń z mąką oraz żółtkami.
  • Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy do uzyskania gęstej masy.
  • Margarynę ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń.

Sposób przygotowania polewy:

  • Czekolady przekładamy do rondelka wlewamy śmietanę i gotujemy.

Przełożenie placka:

  • Na dnie blaszki układamy cisto kruche, smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto kokosowe.
  • Ponownie smarujemy 1/3 masy i układamy ciasto orzechowe, rozprowadzamy resztę masy i na koniec placek kruchy.
  • Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
  • Chłodzimy w lodówce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepyszne ciacho z orzechami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eup74
d1eup74
d1eup74
d1eup74
Więcej tematów
d1eup74