Przepyszna wersja naleśników. Mogą zastąpić deser
Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem budyniu. Są tak pyszne, że będziecie je smażyć codziennie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szk. mąki pszennej
- ½ szk. wody gazowanej
- 1 szk. mleka
- sól
- ½ łyżeczki cukru
- 1 jajko
Składniki na farsz:
- 25 dag twarogu półtłustego zmielonego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- 2 szk. mleka
Przepis
- Jedną szklankę mleka gotujemy, w drugiej rozrabiamy budyń z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając żeby nie powstały nam grudki.
- Budyń studzimy, następnie miksujemy mikserem z twarogiem.
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajko, wlewamy wodę i stopniowo mleko.
- Mieszamy łyżką lub miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki.
- Każdy naleśnik smarujemy masą budyniowo-twarogową i składamy naleśniki w trójkąty.
- Jeżeli jest konieczność, możemy rozgrzać w piekarniku lub mikrofali.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl