Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka

Sezon na rabarbar w pełni. Na stole nie może więc zabraknąć cudownej, rozpływającej się w ustach drożdżówki z rabarbarem i dużą ilością słodkiej kruszonki. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne, maślane i delikatne. Po prostu niebo w gębie!

Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszkaPrzepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,25 g drożdży
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 600-800 g rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • aromat waniliowy

Przepis

  • Masło, mleko i cukier rozpuść w garnuszku (nie zagotuj), przestudź lekko, a następnie dodaj jajka i zmiksuj je na masę. Dodaj pokruszone drożdże i wmieszaj je. Dodaj aromat.
  • Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w spokojne, ciepłe miejsce.
  • Rabarbar obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki i zasyp cukrem brązowym. Poczekaj trochę, aż rabarbar puści sok.
  • Rozgrzej patelnię i duś rabarbar przez chwilę, aż odparuje.
  • Kruszonka: wymieszaj mąkę, masło i cukier. Niech się klei.
  • Do wyrośniętego, rzadkiego ciasta dodaj mąkę, przesypując ją. Mieszaj ok. 15 minut specjalnym mieszadłem w mikserze napowietrzając ciasto, aż będzie gładkie i będzie łatwo odklejało się od mieszadła.
  • Dużą i wysoką blachę (25 cm x 30 cm x 5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nie ciasto. Rozłóż na nie rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 40 min.
  • Piekarnik rozgrzej do 120 stopni, wstaw ciasto i piecz przez ok. kwadrans. Potem podkręć temperaturę na 170 stopni i piecz dodatkowe 20-30 min.
  • Studź w otwartym piekarniku, posyp cukrem pudrem

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu