Trwa ładowanie...
d43vkso
18-05-2021 10:26

Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka

Przepis

Sezon na rabarbar w pełni. Na stole nie może więc zabraknąć cudownej, rozpływającej się w ustach drożdżówki z rabarbarem i dużą ilością słodkiej kruszonki. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne, maślane i delikatne. Po prostu niebo w gębie!

d43vkso
4.0
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,25 g drożdży
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 600-800 g rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • aromat waniliowy
Przepis
  • Masło, mleko i cukier rozpuść w garnuszku (nie zagotuj), przestudź lekko, a następnie dodaj jajka i zmiksuj je na masę. Dodaj pokruszone drożdże i wmieszaj je. Dodaj aromat.
  • Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w spokojne, ciepłe miejsce.
  • Rabarbar obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki i zasyp cukrem brązowym. Poczekaj trochę, aż rabarbar puści sok.
  • Rozgrzej patelnię i duś rabarbar przez chwilę, aż odparuje.
  • Kruszonka: wymieszaj mąkę, masło i cukier. Niech się klei.
  • Do wyrośniętego, rzadkiego ciasta dodaj mąkę, przesypując ją. Mieszaj ok. 15 minut specjalnym mieszadłem w mikserze napowietrzając ciasto, aż będzie gładkie i będzie łatwo odklejało się od mieszadła.
  • Dużą i wysoką blachę (25 cm x 30 cm x 5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nie ciasto. Rozłóż na nie rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 40 min.
  • Piekarnik rozgrzej do 120 stopni, wstaw ciasto i piecz przez ok. kwadrans. Potem podkręć temperaturę na 170 stopni i piecz dodatkowe 20-30 min.
  • Studź w otwartym piekarniku, posyp cukrem pudrem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43vkso
d43vkso
d43vkso
d43vkso
Więcej tematów
d43vkso