Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka

Sezon na rabarbar w pełni. Na stole nie może więc zabraknąć cudownej, rozpływającej się w ustach drożdżówki z rabarbarem i dużą ilością słodkiej kruszonki. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne, maślane i delikatne. Po prostu niebo w gębie!

Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszkaPrzepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,25 g drożdży
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 600-800 g rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • aromat waniliowy

Przepis

  • Masło, mleko i cukier rozpuść w garnuszku (nie zagotuj), przestudź lekko, a następnie dodaj jajka i zmiksuj je na masę. Dodaj pokruszone drożdże i wmieszaj je. Dodaj aromat.
  • Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w spokojne, ciepłe miejsce.
  • Rabarbar obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki i zasyp cukrem brązowym. Poczekaj trochę, aż rabarbar puści sok.
  • Rozgrzej patelnię i duś rabarbar przez chwilę, aż odparuje.
  • Kruszonka: wymieszaj mąkę, masło i cukier. Niech się klei.
  • Do wyrośniętego, rzadkiego ciasta dodaj mąkę, przesypując ją. Mieszaj ok. 15 minut specjalnym mieszadłem w mikserze napowietrzając ciasto, aż będzie gładkie i będzie łatwo odklejało się od mieszadła.
  • Dużą i wysoką blachę (25 cm x 30 cm x 5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nie ciasto. Rozłóż na nie rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 40 min.
  • Piekarnik rozgrzej do 120 stopni, wstaw ciasto i piecz przez ok. kwadrans. Potem podkręć temperaturę na 170 stopni i piecz dodatkowe 20-30 min.
  • Studź w otwartym piekarniku, posyp cukrem pudrem
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości