Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka
Sezon na rabarbar w pełni. Na stole nie może więc zabraknąć cudownej, rozpływającej się w ustach drożdżówki z rabarbarem i dużą ilością słodkiej kruszonki. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne, maślane i delikatne. Po prostu niebo w gębie!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Masło, mleko i cukier rozpuść w garnuszku (nie zagotuj), przestudź lekko, a następnie dodaj jajka i zmiksuj je na masę. Dodaj pokruszone drożdże i wmieszaj je. Dodaj aromat.
- Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w spokojne, ciepłe miejsce.
- Rabarbar obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki i zasyp cukrem brązowym. Poczekaj trochę, aż rabarbar puści sok.
- Rozgrzej patelnię i duś rabarbar przez chwilę, aż odparuje.
- Kruszonka: wymieszaj mąkę, masło i cukier. Niech się klei.
- Do wyrośniętego, rzadkiego ciasta dodaj mąkę, przesypując ją. Mieszaj ok. 15 minut specjalnym mieszadłem w mikserze napowietrzając ciasto, aż będzie gładkie i będzie łatwo odklejało się od mieszadła.
- Dużą i wysoką blachę (25 cm x 30 cm x 5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nie ciasto. Rozłóż na nie rabarbar. Posyp kruszonką.
- Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 40 min.
- Piekarnik rozgrzej do 120 stopni, wstaw ciasto i piecz przez ok. kwadrans. Potem podkręć temperaturę na 170 stopni i piecz dodatkowe 20-30 min.
- Studź w otwartym piekarniku, posyp cukrem pudrem
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl