Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka

Sezon na rabarbar w pełni. Na stole nie może więc zabraknąć cudownej, rozpływającej się w ustach drożdżówki z rabarbarem i dużą ilością słodkiej kruszonki. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne, maślane i delikatne. Po prostu niebo w gębie!

Przepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszkaPrzepyszna drożdżówka z rabarbarem. Zniknie do ostatniego okruszka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,25 g drożdży
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 600-800 g rabarbaru
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania
  • 60 g cukru
  • 80 g mąki
  • 50 g masła
  • aromat waniliowy

Przepis

  • Masło, mleko i cukier rozpuść w garnuszku (nie zagotuj), przestudź lekko, a następnie dodaj jajka i zmiksuj je na masę. Dodaj pokruszone drożdże i wmieszaj je. Dodaj aromat.
  • Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na 2 godziny w spokojne, ciepłe miejsce.
  • Rabarbar obierz, pokrój w dwucentymetrowe kawałki i zasyp cukrem brązowym. Poczekaj trochę, aż rabarbar puści sok.
  • Rozgrzej patelnię i duś rabarbar przez chwilę, aż odparuje.
  • Kruszonka: wymieszaj mąkę, masło i cukier. Niech się klei.
  • Do wyrośniętego, rzadkiego ciasta dodaj mąkę, przesypując ją. Mieszaj ok. 15 minut specjalnym mieszadłem w mikserze napowietrzając ciasto, aż będzie gładkie i będzie łatwo odklejało się od mieszadła.
  • Dużą i wysoką blachę (25 cm x 30 cm x 5 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nie ciasto. Rozłóż na nie rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Przykryj ściereczką i odłóż na ok. 40 min.
  • Piekarnik rozgrzej do 120 stopni, wstaw ciasto i piecz przez ok. kwadrans. Potem podkręć temperaturę na 170 stopni i piecz dodatkowe 20-30 min.
  • Studź w otwartym piekarniku, posyp cukrem pudrem

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany