Przepisy na herbaty, które rozgrzeją nawet w najchłodniejsze dni

Jesienno-zimowa pogoda nas nie rozpieszcza. Długie wieczory zachęcają do pozostania pod ciepłym kocem z kubkiem ulubionego napoju, dobrą książką lub serialem. Poza domem częściej zabieramy ze sobą gorący termos, z którym chłody nie są straszne. Rozgrzewająca herbata staje się naszym największym sprzymierzeńcem. Jest pyszna, zdrowa, poprawia samopoczucie i można ją przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy najbardziej rozgrzewające przepisy na jej przyrządzenie.

Herbata zimowaHerbata zimowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Bogactwo składników zimowych herbat

Myśląc o zimowej herbacie, na myśl przychodzą nam przyprawy korzenne - goździki, kurkuma czy cynamon do tego imbir, cytrusy, miód czy sok malinowy. Już na samą myśl można poczuć w ustach ten niepowtarzalny aromat. Większość z tych składników doskonale się ze sobą łączy, a dobieramy je najczęściej wedle indywidualnych upodobań. Mają nie tylko właściwości rozgrzewające, ale są też dużym wsparciem dla odporności - szczególnie w okresie jesienno- zimowym, kiedy nasz organizm musi się bronić przed infekcjami ze zdwojoną siłą.

Zimowa herbata powinna być naszym sprzymierzeńcem w walce o zachowanie zdrowia podczas chłodów. Tym bardziej że wraz z rozwojem nauki jej dostępność "w terenie" wzrosła. Dzięki poręcznym kostkom Microtea możemy delektować się rozgrzewającym napojem, gdziekolwiek się znajdziemy. Wystarczy mieć przy sobie dobrze trzymający temperaturę termos od Waterdrop z gorącą wodą oraz ulubioną, pełną smaku kostkę.

Sprawdziliśmy jakie właściwości kryją dodatki do zimowych herbat. Dobra jest w nich tak dużo, że powinny być nazywane herbatami mocy. Imbir, który znajdziemy w kostce Oriental Spice - wspiera nas przeciwzapalnie i przeciwbólowo, kurkuma ma naturalne działanie antybakteryjne. Cynamon, oprócz działania rozgrzewającego, przyśpiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn, a goździki działają antybakteryjnie. Częstym dodatkiem do rozgrzewających herbat są też owoce cytrusowe, podobnie jak obecna w kostce Fruit Fusion dzika róża, uważane są za skarbnicę witaminy C, która antyoksydacyjnie (oczyszcza i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników), przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, natomiast miód, zawarty między innymi w kostce Golden Assam, swoim działaniem wspomaga leczenie przeziębienia, wzmacnia organizm i działa antybakteryjnie.

Przepisy na rozgrzewające herbaty

Zimowe herbaty z wykorzystaniem kostek pozwalają na sporządzenie ciepłego napoju, nawet gdy nie mamy ze sobą wrzątku. Naturalne składniki nadają niepowtarzalny aromat każdej chwili. Same w sobie stanowią bogactwo smaku dzięki starannie dobranym dodatkom. Można je łatwo przyrządzić, niezależnie od tego, czy jesteśmy w ciepłym domu, przy kominku, czy na spacerze z psem w chłodny dzień. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na wzbogaconą wersję. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru.

Golden Assam z cytrusami i imbirem

Składniki:

  • 400-600 ml gorącej wody
  • 1 kostka Golden Assam (czarna herbata i miód)
  • 1 plaster dojrzałej pomarańczy
  • 1 plaster cytryny
  • 2 plasterki imbiru
  • 3-4 goździki

Przygotowanie:

  1. Kostkę rozpuść w 400-600 ml gorącej wody (zalecana temperatura – powyżej 60 stopni).
  2. Dodaj pomarańczę, cytrynę, imbir oraz goździki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw herbatę na ok. 5 min, aby składniki rozwinęły swój pełny smak.
  3. Uwielbiany w całej Europie smak czarnej herbaty z nutą naturalnie słodkiego miodu, doskonale się uzupełnia z pozostałymi składnikami.

Oriental spice

Składniki:

  • 1 litr gorącej wody
  • 2 kostki Oriental Spice (imbir, kurkuma i chili)
  • Sok z ½ pomarańczy
  • Sok z ½ cytryny
  • 10 g imbiru (startego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Szczypta pieprzu czarnego (dodaj więcej, jeśli lubisz pikantne)

Przygotowanie:

  1. Kostkę rozpuść w gorącej wodzie (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  2. Pozostaw herbatę na ok. 5 min, aby składniki rozwinęły swój pełny smak. Imbir, kurkuma, znana również jako złota przyprawa o działaniu antybakteryjnym oraz chili dodające pikanterii, w zestawieniu z pozostałymi składnikami tworzą idealne połączenie dla fanów pikantnych smaków.

Royal Rooibos z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 400-600 ml gorącej wody
  • 1 kostka Royal Rooibos (esencja herbaty rooibos, honeybush i karmel)
  • Kilka plastrów jabłka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  • Kostkę rozpuść w gorącej wodzie (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  • Pozostaw herbatę na ok. 5 min, aby składniki rozwinęły swój pełny smak.
  • Wyjątkowe połączenie południowoafrykańskiej rośliny rooibos z miodokrzewem honeybush, uzupełnione słodkim smakiem karmelu, z nutą przypraw korzennych, świeżego jabłka i miodu, stanowi nie tylko niepowtarzalny smak, ale również zawarte w poszczególnych składnikach minerały mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Fruit Fusion z malinami i grejpfrutem

Składniki:

  • 400-600 ml gorącej wody
  • 1 kostka Fruit Fusion (hibiskus, jagoda i dzika róża)
  • Kilka malin (świeżych lub suszonych) lub łyżeczka konfitury malinowej
  • 1 plaster grejpfruta
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Kostkę rozpuść w gorącej wodzie (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Podawać od razu po przygotowaniu.
  2. Dla fanów owocowych smaków ten przepis sprawdzi się doskonale. Połączenie hibiskusa i jagody z dziką różą ze słodką nutą konfitury malinowej i miodem daje słodko-owocowe, ale jednocześnie zdrowe połączenie.

Mellow Mint z cytryną i imbirem

Składniki:

  • 400-600 ml gorącej wody
  • 1 kostka Mellow Mint (mięta, werbena cytrynowa i jabłko)
  • Skórka z cytryny
  • Plaster cytryny
  • 2 plastry imbiru

Przygotowanie:

  1. Kostkę rozpuść w 400-600 ml gorącej wody (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj wcześniej umytą skórkę z cytryny, cytrynę oraz imbir i dobrze wymieszaj.
  2. Podawać od razu po przygotowaniu.
  3. Połączenie pochodzącej z Azji mięty pieprzowej, werbeny cytrusowej oraz jabłka z dodatkiem świeżej cytryny i imbiru z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom cytrusowych smaków.

Lista składników możliwych do skomponowania zimowej herbaty wydaje się nie mieć końca. Powyższe przepisy mogą być punktem wyjścia do stworzenia własnych, pysznych i wyjątkowych kompozycji smakowych.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości