Przepisy na herbaty, które rozgrzeją nawet w najchłodniejsze dni
Jesienno-zimowa pogoda nas nie rozpieszcza. Długie wieczory zachęcają do pozostania pod ciepłym kocem z kubkiem ulubionego napoju, dobrą książką lub serialem. Poza domem częściej zabieramy ze sobą gorący termos, z którym chłody nie są straszne. Rozgrzewająca herbata staje się naszym największym sprzymierzeńcem. Jest pyszna, zdrowa, poprawia samopoczucie i można ją przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy najbardziej rozgrzewające przepisy na jej przyrządzenie.
Bogactwo składników zimowych herbat
Myśląc o zimowej herbacie, na myśl przychodzą nam przyprawy korzenne - goździki, kurkuma czy cynamon do tego imbir, cytrusy, miód czy sok malinowy. Już na samą myśl można poczuć w ustach ten niepowtarzalny aromat. Większość z tych składników doskonale się ze sobą łączy, a dobieramy je najczęściej wedle indywidualnych upodobań. Mają nie tylko właściwości rozgrzewające, ale są też dużym wsparciem dla odporności - szczególnie w okresie jesienno- zimowym, kiedy nasz organizm musi się bronić przed infekcjami ze zdwojoną siłą.
Zimowa herbata powinna być naszym sprzymierzeńcem w walce o zachowanie zdrowia podczas chłodów. Tym bardziej że wraz z rozwojem nauki jej dostępność "w terenie" wzrosła. Dzięki poręcznym kostkom Microtea możemy delektować się rozgrzewającym napojem, gdziekolwiek się znajdziemy. Wystarczy mieć przy sobie dobrze trzymający temperaturę termos od Waterdrop z gorącą wodą oraz ulubioną, pełną smaku kostkę.
Sprawdziliśmy jakie właściwości kryją dodatki do zimowych herbat. Dobra jest w nich tak dużo, że powinny być nazywane herbatami mocy. Imbir, który znajdziemy w kostce Oriental Spice - wspiera nas przeciwzapalnie i przeciwbólowo, kurkuma ma naturalne działanie antybakteryjne. Cynamon, oprócz działania rozgrzewającego, przyśpiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn, a goździki działają antybakteryjnie. Częstym dodatkiem do rozgrzewających herbat są też owoce cytrusowe, podobnie jak obecna w kostce Fruit Fusion dzika róża, uważane są za skarbnicę witaminy C, która antyoksydacyjnie (oczyszcza i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników), przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, natomiast miód, zawarty między innymi w kostce Golden Assam, swoim działaniem wspomaga leczenie przeziębienia, wzmacnia organizm i działa antybakteryjnie.
Przepisy na rozgrzewające herbaty
Zimowe herbaty z wykorzystaniem kostek pozwalają na sporządzenie ciepłego napoju, nawet gdy nie mamy ze sobą wrzątku. Naturalne składniki nadają niepowtarzalny aromat każdej chwili. Same w sobie stanowią bogactwo smaku dzięki starannie dobranym dodatkom. Można je łatwo przyrządzić, niezależnie od tego, czy jesteśmy w ciepłym domu, przy kominku, czy na spacerze z psem w chłodny dzień. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na wzbogaconą wersję. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru.
Golden Assam z cytrusami i imbirem
Składniki:
- 400-600 ml gorącej wody
- 1 kostka Golden Assam (czarna herbata i miód)
- 1 plaster dojrzałej pomarańczy
- 1 plaster cytryny
- 2 plasterki imbiru
- 3-4 goździki
Przygotowanie:
- Kostkę rozpuść w 400-600 ml gorącej wody (zalecana temperatura – powyżej 60 stopni).
- Dodaj pomarańczę, cytrynę, imbir oraz goździki i dokładnie wymieszaj. Pozostaw herbatę na ok. 5 min, aby składniki rozwinęły swój pełny smak.
- Uwielbiany w całej Europie smak czarnej herbaty z nutą naturalnie słodkiego miodu, doskonale się uzupełnia z pozostałymi składnikami.
Oriental spice
Składniki:
- 1 litr gorącej wody
- 2 kostki Oriental Spice (imbir, kurkuma i chili)
- Sok z ½ pomarańczy
- Sok z ½ cytryny
- 10 g imbiru (startego)
- 1 łyżeczka kurkumy
- Szczypta pieprzu czarnego (dodaj więcej, jeśli lubisz pikantne)
Przygotowanie:
- Kostkę rozpuść w gorącej wodzie (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Pozostaw herbatę na ok. 5 min, aby składniki rozwinęły swój pełny smak. Imbir, kurkuma, znana również jako złota przyprawa o działaniu antybakteryjnym oraz chili dodające pikanterii, w zestawieniu z pozostałymi składnikami tworzą idealne połączenie dla fanów pikantnych smaków.
Royal Rooibos z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 400-600 ml gorącej wody
- 1 kostka Royal Rooibos (esencja herbaty rooibos, honeybush i karmel)
- Kilka plastrów jabłka
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Kostkę rozpuść w gorącej wodzie (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
- Pozostaw herbatę na ok. 5 min, aby składniki rozwinęły swój pełny smak.
- Wyjątkowe połączenie południowoafrykańskiej rośliny rooibos z miodokrzewem honeybush, uzupełnione słodkim smakiem karmelu, z nutą przypraw korzennych, świeżego jabłka i miodu, stanowi nie tylko niepowtarzalny smak, ale również zawarte w poszczególnych składnikach minerały mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Fruit Fusion z malinami i grejpfrutem
Składniki:
- 400-600 ml gorącej wody
- 1 kostka Fruit Fusion (hibiskus, jagoda i dzika róża)
- Kilka malin (świeżych lub suszonych) lub łyżeczka konfitury malinowej
- 1 plaster grejpfruta
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kostkę rozpuść w gorącej wodzie (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Podawać od razu po przygotowaniu.
- Dla fanów owocowych smaków ten przepis sprawdzi się doskonale. Połączenie hibiskusa i jagody z dziką różą ze słodką nutą konfitury malinowej i miodem daje słodko-owocowe, ale jednocześnie zdrowe połączenie.
Mellow Mint z cytryną i imbirem
Składniki:
- 400-600 ml gorącej wody
- 1 kostka Mellow Mint (mięta, werbena cytrynowa i jabłko)
- Skórka z cytryny
- Plaster cytryny
- 2 plastry imbiru
Przygotowanie:
- Kostkę rozpuść w 400-600 ml gorącej wody (zalecana temperatura - powyżej 60 stopni). Dodaj wcześniej umytą skórkę z cytryny, cytrynę oraz imbir i dobrze wymieszaj.
- Podawać od razu po przygotowaniu.
- Połączenie pochodzącej z Azji mięty pieprzowej, werbeny cytrusowej oraz jabłka z dodatkiem świeżej cytryny i imbiru z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom cytrusowych smaków.
Lista składników możliwych do skomponowania zimowej herbaty wydaje się nie mieć końca. Powyższe przepisy mogą być punktem wyjścia do stworzenia własnych, pysznych i wyjątkowych kompozycji smakowych.