Domowe napoje rozgrzewające. Moc przypraw

Zimowe spacery są wspaniałe. Jednak po powrocie do domu potrzebujemy czegoś, co pozwoli nam szybko się rozgrzać. Nie tylko dla poprawy samopoczucia, ale także dla zdrowia. Wyziębiony organizm to przyczyna wielu infekcji i przeziębień. Dlatego też warto pić rozgrzewające napoje. Oto kilka naszych propozycji na rozgrzewające napoje na zimowe wieczory w wersji z alkoholem i bez.

zimowa herbataRozgrzewająca zimowa herbata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Kochina
Magda Bukowska

Zimowa kawa z koniakiem

Kubek kawy, wzmocnionej egzotycznymi przyprawami i dobrej jakości koniakiem od razu spowoduje wypieki na twarzy i poprawi humor. Do przygotowania naszego napoju potrzebujemy: kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej, cukier, koniak, laskę cynamonu, rozgnieciony kardamon, goździki. Kawę zalewamy wrzątkiem, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy kilka minut, słodzimy, przelewamy do filiżanek i dolewamy łyk koniaku. Taką kawę pijemy gorącą.

Czekolada z whisky

Czekolada to napój, który świetnie poprawia nastrój. I bardzo rozgrzewa. A dolewka whisky wzmacnia efekt. Potrzebujemy: kilka łyżek kakao, cukier, wanilię, cynamon, whisky. Kakao mieszamy z cukrem, wsypujemy do kubka. W małym garnuszku gotujemy wodę z przyprawami. Zalewamy tym płynem kakao. Mieszamy, rozlewamy do filiżanek i dodajemy whisky.

Herbata z prądem

Herbata z dodatkiem dobrej jakości likieru z czarnej porzeczki to napój, który można pić zawsze, kiedy czujemy, że może nas złapać przeziębienie. Potrzebujemy: dwie torebki herbaty, świeży imbir, miód, likier. Imbir gotujemy z miodem i wodą. Tym naparem zaparzamy herbatę, mieszamy, wlewamy likier i od razu pijemy.

Sok malinowy z imbirem

Rozgrzewać mogą również napoje, które nie zawierają alkoholu. Świeży imbir to doskonała przyprawa, która zimą może uratować nas przed chorobą, a sok malinowy świetnie wzmacnia naszą odporność. Potrzebujemy: pół szklanki soku malinowego bez konserwantów, kawałek imbiru, kilka łyżek soku z limonki, kilka łyżek miodu. Imbir kroimy na plasterki. Wdo garnka wlewamy trzy szklanki wody, dodajemy imbir i gotujemy kilka minut, dolewamy sok, mieszamy i podajemy.

Herbatka zimowa

Herbata sama z siebie bardzo mocno rozgrzewa. Jeśli dołożymy do niej inne dodatki, efekt rozgrzewający będzie o wiele lepszy. Składniki: dwie łyżki liści herbaty, kilka plasterków cytryny, kilka łyżek soku owocowego, goździki i miód. Herbatę zalewamy gotującą się wodą, dodajemy cytryny, sok, miód i goździki. Parzymy kilka minut i od razu pijemy.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości