Trwa ładowanie...
d3ar3l2
oprac. Katarzyna Gileta

Sekretem jest czas gotowania. Przepis na esencjonalny rosół z bażanta

Przepis

Rosół z bażanta jest wyjątkowo esencjonalny i doskonale rozgrzewa. Możemy podać go klasycznie - z makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Zanim przystąpimy do gotowania, bażant musi skruszeć. Specjaliści radzą, by w tym celu odłożyć go na 2-3 miesiące do zamrażalnika. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednio długi czas gotowania. Podobno rekordziści gotują rosół z bażanta nawet przez 10 godzin!

d3ar3l2
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1,7 l wody
  • bażant
  • pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
  • 10 dag pieczarek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku
Przepis
  • Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą, osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykryciem.
  • Pod koniec gotowania włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę.
  • Miękkie mięso wyjąć z naczynia i usunąć włoszczyznę.
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, włożyć do rosołu, chwilę pogotować i doprawić.
  • Przed podaniem wsypać posiekaną natkę. Podawać z makaronem lub ziemniakami z wody.

Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Przysmaki kuchni myśliwskiej".

  123RF
Źródło: 123RF

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sekretem jest czas gotowania. Przepis na esencjonalny rosół z bażanta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2