Sekretem jest czas gotowania. Przepis na esencjonalny rosół z bażanta
Rosół z bażanta jest wyjątkowo esencjonalny i doskonale rozgrzewa. Możemy podać go klasycznie - z makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Zanim przystąpimy do gotowania, bażant musi skruszeć. Specjaliści radzą, by w tym celu odłożyć go na 2-3 miesiące do zamrażalnika. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednio długi czas gotowania. Podobno rekordziści gotują rosół z bażanta nawet przez 10 godzin!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą, osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykryciem.
- Pod koniec gotowania włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę.
- Miękkie mięso wyjąć z naczynia i usunąć włoszczyznę.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, włożyć do rosołu, chwilę pogotować i doprawić.
- Przed podaniem wsypać posiekaną natkę. Podawać z makaronem lub ziemniakami z wody.
Przepis pochodzi z książki Henryka Dębskiego "Przysmaki kuchni myśliwskiej".
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze