Deserki w wydaniu mini mają w sobie to "coś". I nie chodzi tu wyłącznie o połączenie ciekawych smaków, ale samą formę podania, która jest po prostu urocza. Nic więc dziwnego, że tego typu przepisy cieszą się ogromną popularnością. Nie inaczej będzie też w przypadku deserków à la Kinder Bueno. Wystarczy, że zrobisz je raz, a cała rodzina oszaleje na ich punkcie. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo. Lista składników standardowo czeka poniżej.
Składniki na deserki:
- 150 g serka homogenizowanego,
- 2 łyżki cukru,
- 150 ml mleka,
- 20 g budyniu śmietankowego plus 50 ml mleka,
- 2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżka masła orzechowego.
Polewa:
- 4 łyżki wody,
- 3 łyżeczki kakao.
Do dekoracji:
- posiekane orzechy laskowe do posypania,
- świeże listki mięty do dekoracji.
O czym warto pamiętać:
- Zanim zabierzesz się za przygotowanie deserków, warto w pierwszej kolejności wybrać odpowiednie pojemniki, w których podasz domowe słodkości. W tym przypadku świetnie sprawdzą się małe słoiczki bez dodatkowych zdobień, aby wszystkie warstwy deserku były dobrze widoczne.
- Po przygotowaniu masy budyniowej odstaw ją do ostygnięcia. Następnie połącz z serkiem homogenizowanym i masłem orzechowym.
- Powstały krem przełóż do dwóch miseczek. Do jednej masy dodaj dodatkowo kakao i dokładnie wymieszaj.
- Powstałe mieszanki umieść następnie w dwóch rękawach cukierniczych. To kluczowy aspekt, który ułatwi i przyśpieszy wypełnianie słoiczków. Co więcej, każda warstwa będzie prezentować się idealnie.
- Jak złożyć deserki? Na spodzie słoiczka rozprowadź masę z dodatkiem kakao. Następnie dodaj drugą część kremu. Na wierzchu drugiej warstwy rozprowadź polewę na bazie kakao.
- Dodatkowo każdy słoiczek z deserkiem bez pieczenia udekoruj posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżym listkiem mięty.
- Po ozdobieniu możesz od razu serwować gotowe słodkości swoim bliskim.