Jak przygotować pizzę i sprawić jednocześnie, aby wszyscy byli zadowoleni? Tym bardziej, kiedy każdy z domowników ma inne upodobania smakowe? Rozwiązanie jest tylko jedno. Podziel pizzę na konkretne strefy z różnymi dodatkami. Jak to zrobić? Obejrzyj nasze wideo, a wszystko stanie się jasne. Lista składników z propozycjami dobrania dodatków czeka poniżej.
Składniki na pierwszą opcję:
- 50 g podsmażonego na maśle szpinaku,
- 4 łyżki serka ricotty,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 30 g sera fety,
- 200 g ciasta na pizzę.
Druga opcja:
- 4 łyżki sosu bbq,
- 80 g boczku,
- 60 g startej mozzarelli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 200 g ciasta na pizzę.
Trzecia opcja:
- 2 łyżki zielonego pesto,
- 100 g podsmażonych kawałków kurczaka z dodatkiem ziół,
- 100 g mozzarelli w zalewie,
- 200 g ciasta na pizzę.
Czwarta opcja:
- 1 duża pieczarka,
- 60 g tartej mozzarelli,
- 4 łyżki sosu pomidorowego,
- 70 g szynki gotowanej,
- 200 g ciasta na pizzę.
Dodatki:
- świeża bazylia,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
O czym warto pamiętać:
- Aby przygotować pizzę w kilku odsłonach, należy podzielić ciasto na 4 placki tej samej wielkości. Pamiętaj, nie mogą być one zbyt duże, aby bez problemu zmieściły się na jednej blaszce do pieczenia.
- Na każdym placku rozprowadź inne składniki. My przygotowaliśmy 4 ciekawe warianty smakowe, które możesz śmiało wykorzystać.
- Możesz również trochę je zmodyfikować, biorąc pod uwagę preferencje smakowe swojej rodziny. Jedno jest pewne, pizza w takim wydaniu szybko się nie znudzi, bo za każdym razem można odkryć w niej zupełnie inne smaki.
- W pierwszym wariancie podsmaż świeży szpinak na maśle.
- W trzeciej opcji podziel pierś z kurczaka na mniejsze kawałki, połącz go z ziołami i podsmaż na rozgrzanej patelni.
- Po wypełnieniu blachy 4 pizzami polej je delikatnie oliwą z oliwek. Następnie piecz je w rozgrzanym do 240 stopni Celsjusza piekarniku przez 10-12 minut.
- Gotowe pizze podawaj razem na dużej desce. Możesz dodatkowo udekorować je świeżą bazylią i serwować z ulubionymi sosami.