Gulasz ze schabu połącz z plackami ziemniaczanymi. O taki obiad będzie dopominać się cała rodzina
Chrupiące placki ziemniaczane serwowane z gulaszem ze schabu to nasz sprawdzony patent na obiad na każdą okazję. Zawsze znika z talerzy w mgnieniu oka, dlatego jesteśmy pewni, że w twoim domu również się sprawdzi. Dokładną instrukcję przygotowania gulaszu znajdziesz w naszym wideo, natomiast lista potrzebnych składników czeka poniżej.
Składniki na gulasz ze schabu:
- 6 łyżek oleju roślinnego,
- 600 ml domowego bulionu,
- 500 g schabu wieprzowego,
- 200 g pieczarek,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 135 g serka śmietankowego,
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- usmażone placki ziemniaczane.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności podziel schab na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je wstępnie na rozgrzanej patelni, aż nabiorą złocistych rumieńców z każdej strony. Dzięki tej procedurze mięso zatrzyma soki w środku i po obróbce cieplnej będzie idealnie miękkie i soczyste.
- Po wlaniu domowego bulionu duś zawartość patelni pod przykryciem przez 30 minut.
- W międzyczasie możesz usmażyć placki ziemniaczane. Aby nie były zbyt tłuste, po wyjęciu z patelni odsącz je przez chwilę na ręczniku kuchennym.
- Pod koniec duszenia mięsa, dodaj na patelnię serek śmietankowy i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj składniki i gotowe.
- Mięso przygotowane w ten sposób uwielbiamy łączyć z plackami ziemniaczanymi, ale to tylko jedna z wielu opcji podania.
- Gulasz ze schabu możesz serwować również z kaszą, ziemniakami, ryżem czy kluskami śląskimi.