Z tym przepisem rozwiążesz odwieczny dylemat. Ciasteczkowe brownie łączy najlepsze smaki w jednej formie
Lubisz równie mocno brownie i ciasteczka, dlatego za każdym razem masz rozterki, na co się ostatecznie zdecydować? Od dziś ten problem zniknie raz na zawsze. A wszystko to za sprawą przepisu, który łączy oba smaki. Tak, taka kombinacja jest jak najbardziej możliwa. Zresztą sam się o tym przekonaj i obejrzyj nasze wideo. Lista składników na domowe ciasto czeka poniżej.
Składniki na warstwę brownie:
- 100 g mlecznej czekolady,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 3 jajka,
- 1/2 szkl. mąki pszennej uniwersalnej,
- 100 g masła,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Warstwa ciasteczkowa:
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej uniwersalnej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szkl. cukru brązowego,
- 1/3 szkl. białego cukru,
- 1 szkl. czekoladowych dropsów,
- 60 g roztopionego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli.
O czym warto pamiętać:
- W pierwszej kolejności przygotuj warstwę ciasteczkową. Po połączeniu składników przykryj szczelnie miskę i wstaw ją do lodówki. Praca ze schłodzonym ciastem będzie dużo łatwiejsza.
- Następnie przygotuj masę na brownie. Pamiętaj, że jajka należy łączyć z przestudzoną mieszanką czekolady i masła.
- Gdy masa na brownie będzie gotowa, wyjmij z lodówki ciasto ciasteczkowe i zacznij składać oba elementy w jedną całość.
- Na spodzie formy o wymiarach 18 x 28 cm rozprowadź połowę masy na brownie. Następnie ułóż na wierzchu kilka kawałków ciasta ciasteczkowego. Powtórz cały proces jeszcze raz, po czym wstaw formę do piekarnika.
- Urządzenie powinno pracować przez 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu podziel na mniejsze kawałki i gotowe.