W tych krokietach znajdziesz nietypowy element. Nie będziesz musiał smażyć ani jednego naleśnika
Robienie krokietów kojarzy ci się z długą i skomplikowaną procedurą? Wcale nie musi tak być. Wystarczy, że naleśniki zamienisz na gotowe placki tortilli. Gwarantujemy, że z takim dodatkiem danie smakuje fenomenalnie. Lista składników czeka poniżej. Nie zapomnij też obejrzeć naszego wideo, gdzie krok po kroku pokazujemy, jak przygotować krokiety w nowym wydaniu.
Składniki na farsz:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 120 g cheddara,
- 200 g serka śmietankowego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryczka chili,
- 1 cebula,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czosnku,
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy.
Panierka:
- 2 szkl. płatków kukurydzianych,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki.
Pozostałe składniki:
- 4 tortille.
O czym warto pamiętać:
- Kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Po dokładnym wymieszaniu z oliwą i przyprawami wstaw go do lodówki na godzinę, aby smaki stworzyły harmonijną całość.
- Podsmaż na patelni zarówno mięso, jak i warzywa. Zrób to jednak osobno.
- Składniki połącz ze sobą dopiero w misce, dodając jednocześnie sery. I farsz do krokietów jest już gotowy.
- Na blacie kuchennym ułóż placki tortilli, po czym umieść na środku farsz i złóż jak krokieta.
- Każdą taką konstrukcję obtocz w panierce z płatków kukurydzianych. Pamiętaj, że wcześniej musisz delikatnie je rozbić, aby bez problemu przywierały do tortilli. Najłatwiej przygotujesz je przy pomocy worka z suwakiem i wałka do ciasta.
- Na koniec ułóż krokiety na rozgrzanej patelni i smaż je po kilka minut na każdej stronie.
- Z wyżej podanych proporcji przygotowaliśmy 4 krokiety.