Pierogi ruskie, z kapustą, grzybami, soczewicą i orzechami. To nasze propozycje na pyszny farsz
Pierogi można przyrządzić na wiele sposobów, ale kluczem do ich idealnego smaku jest bez wątpienia dobry farsz. Przedstawiamy pomysły na różne nadzienia, którymi zaskoczysz znajomych.
Przyrządzenie dobrych pierogów jest prawdziwą sztuką. Ważną rolę odgrywa nie tylko ciasto, ale również farsz, który zadecyduje o ostatecznym smaku naszego dania. W artykule przygotowaliśmy nasze propozycje na rozmaite nadzienia do pierogów zarówno dla zwolenników tradycyjnych smaków, jak i fanów kuchennych eksperymentów.
Farsz do pierogów z grzybami i kapustą
Moczymy nasze grzyby (najlepsze będą grzyby leśne, ale sprawdzą się także pieczarki) w ciepłej wodzie przez około godzinę, a następnie odcedzamy je i siekamy drobno. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy siekane grzyby i łyżkę masła. Farsz gotujemy przez około godzinę (aż kapusta stanie się miękka). Kroimy drobno cebulkę, podsmażamy ją na patelni i dodajemy do nadzienia. Gotowy farsz przyprawiamy pieprzem i solą.
Farsz do pierogów z żółtego sera i ziemniaków
Gotujemy ziemniaki, a następnie przepuszczamy je przez praskę. Siekamy pora i cebulę, a następnie podsmażamy nasze warzywa na maśle. Dodajemy ziemniaki do cebuli i pora, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Trzemy ser na tarce o dużych oczkami. Dodajemy ser do naszego farszu. Całość dokładnie mieszamy.
Farsz do pierogów z pieczarek oraz soczewicy
Gotujemy soczewicę na małym ogniu, tak, aby nie była zbyt miękka. Siekamy cebulkę, a następnie podsmażamy ją na maśle. Dodajemy pieczarki i czekamy, aż płyn odparuje. Mieszamy warzywa z soczewicą, dodajemy pieprz oraz sól.
Farsz do pierogów ruskich
Gotujemy ziemniaki, które następnie dokładnie ubijamy tłuczkiem na purée. Szatkujemy cebulę, którą następnie podsmażamy na maśle. Twaróg dokładnie mielimy w maszynce. Mieszamy masę ziemniaczaną ze zmielonym twarogiem oraz masłem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz do pierogów z suszonymi śliwkami i orzechami
Dokładnie płuczemy suszone śliwki, moczymy je i odsączamy. Następnie siekamy owoce z włoskimi i laskowymi orzechami. Dodajemy odrobinę śmietany tak, aby farsz był zwięzły. Dodajemy miód, szczyptę cynamonu oraz sok z cytryny.
Farsz na pierogi ze szpinakiem
Mrożony szpinak rozmrażamy i odlewamy wodę z glazury. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy masło i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, posiekany koperek, pieprz oraz sól. Całość farszu podgrzewamy nie dłużej niż 5 min, a pod koniec wkruszamy do niego odrobinę sera feta.
Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl