Pierogi ruskie, z kapustą, grzybami, soczewicą i orzechami. To nasze propozycje na pyszny farsz

Pierogi można przyrządzić na wiele sposobów, ale kluczem do ich idealnego smaku jest bez wątpienia dobry farsz. Przedstawiamy pomysły na różne nadzienia, którymi zaskoczysz znajomych.

Pierogi - sposoby na pyszny farsz
Źródło zdjęć: © 123RF

Przyrządzenie dobrych pierogów jest prawdziwą sztuką. Ważną rolę odgrywa nie tylko ciasto, ale również farsz, który zadecyduje o ostatecznym smaku naszego dania. W artykule przygotowaliśmy nasze propozycje na rozmaite nadzienia do pierogów zarówno dla zwolenników tradycyjnych smaków, jak i fanów kuchennych eksperymentów.

Farsz do pierogów z grzybami i kapustą
Moczymy nasze grzyby (najlepsze będą grzyby leśne, ale sprawdzą się także pieczarki) w ciepłej wodzie przez około godzinę, a następnie odcedzamy je i siekamy drobno. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy siekane grzyby i łyżkę masła. Farsz gotujemy przez około godzinę (aż kapusta stanie się miękka). Kroimy drobno cebulkę, podsmażamy ją na patelni i dodajemy do nadzienia. Gotowy farsz przyprawiamy pieprzem i solą.

Farsz do pierogów z żółtego sera i ziemniaków
Gotujemy ziemniaki, a następnie przepuszczamy je przez praskę. Siekamy pora i cebulę, a następnie podsmażamy nasze warzywa na maśle. Dodajemy ziemniaki do cebuli i pora, dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Trzemy ser na tarce o dużych oczkami. Dodajemy ser do naszego farszu. Całość dokładnie mieszamy.

Farsz do pierogów z pieczarek oraz soczewicy
Gotujemy soczewicę na małym ogniu, tak, aby nie była zbyt miękka. Siekamy cebulkę, a następnie podsmażamy ją na maśle. Dodajemy pieczarki i czekamy, aż płyn odparuje. Mieszamy warzywa z soczewicą, dodajemy pieprz oraz sól.

Farsz do pierogów ruskich
Gotujemy ziemniaki, które następnie dokładnie ubijamy tłuczkiem na purée. Szatkujemy cebulę, którą następnie podsmażamy na maśle. Twaróg dokładnie mielimy w maszynce. Mieszamy masę ziemniaczaną ze zmielonym twarogiem oraz masłem. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz do pierogów z suszonymi śliwkami i orzechami
Dokładnie płuczemy suszone śliwki, moczymy je i odsączamy. Następnie siekamy owoce z włoskimi i laskowymi orzechami. Dodajemy odrobinę śmietany tak, aby farsz był zwięzły. Dodajemy miód, szczyptę cynamonu oraz sok z cytryny.

Farsz na pierogi ze szpinakiem
Mrożony szpinak rozmrażamy i odlewamy wodę z glazury. Na rozgrzanej patelni rozgrzewamy masło i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, posiekany koperek, pieprz oraz sól. Całość farszu podgrzewamy nie dłużej niż 5 min, a pod koniec wkruszamy do niego odrobinę sera feta.

Zobacz także: Ona vs on u… fryzjera

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥