Przepiórki w sarkofagach. Przepis z filmu "Uczta Babette"
Być może sama nazwa nie brzmi zbyt apetycznie, ale jest to jedna z najpyszniejszych przystawek, jakie można zobaczyć na ekranie. Podobnie jak zdekonstruowanej staromodnej zapiekance z kurczaka, temu filmowemu daniu ekstrawagancji dodają: foie gras, czarna trufla, przepiórki i ciasto francuskie. Ponieważ nie wszyscy możemy wygrać na loterii i zafundować sobie taką kolację, tutaj znajdziecie bardziej ekonomiczną, ale nie mniej wspaniałą wersję dania z Uczty Babette.
Składniki:
- mąka pszenna do podsypania
- 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 0,5 niedużej drobno posiekanej cebuli
- 120 g surowej kiełbasy wieprzowej bez skórki
- 120 g wątróbek drobiowych
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 2 łyżki mleka
- 25 g bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 kurczak
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 120 ml sherry albo wiśniówki
- 120 ml bulionu
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka zimnego masła
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 4 figi pokrojone w ćwiartki
Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 220 st. Stolnicę posyp mąką i delikatnie rozwiń rozmrożone ciasto. Wytnij z ciasta dwa krążki o średnicy 15 cm i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego krążka postaw szklankę i zrób nacięcie wzdłuż jej obwodu. Powierzchnia ciasta powinna zostać tylko nacięta, ale nie przecięta do końca. W małej misce ubij jedno jajko. Posmaruj krążki jajkiem i piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz przez 5–10 minut lub dopóki ciasto nie nabierze złocistego koloru.
Przenieś blachę do pieczenia na kratkę i poczekaj, aż ciasto całkiem ostygnie. Następnie delikatnie odetnij wcześniej nacięte środki krążków – dzięki temu powstaną dwie "miseczki" i dwie "pokrywki". Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, obniż temperaturę do średniej i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta, czyli około 10 minut. Dodaj kiełbasę i rozgnieć ją na małe kawałki przy pomocy drewnianej łyżki. Smaż przez 3 minuty. Dodaj kawałki wątróbek i podsmażaj, aż z wierzchu będą przyrumienione, w środku wciąż różowe. Dodaj szałwię. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj w misce mleko, bułkę tartą, jajko i pietruszkę. Dodaj zawartość patelni i mieszaj, aż nadzienie dobrze się połączy.
Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Natrzyj kurczaka jedną łyżką oleju i dopraw solą i pieprzem. Napełnij go nadzieniem, a nogi zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Na żeliwnej patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oleju, aż zacznie lekko dymić. Ułóż kurczaka na patelni, klatką piersiową w dół. Smaż go dopóki kurze piersi nie staną się złotobrązowe, potem odwróć i wstaw patelnię do piekarnika. Piecz przez 45–55 minut lub do chwili, kiedy termometr wbity w nadzienie pokaże 70 st. Przenieś kurczaka na deskę do krojenia i pozwól mu odpocząć. Patelnię ponownie rozgrzej. Kiedy tłuszcz na patelni zacznie skwierczeć, dodaj sherry i bulion. Drewnianą łyżką delikatnie zdrap to, co przywarło do dna patelni i wymieszaj. Dodaj rozmaryn, doprowadź wszystko do wrzenia, płyn ma się gotować na małym ogniu, a jego objętość powinna się zmniejszyć o dwie trzecie. Dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż sos będzie wystarczająco gęsty, aby przykleić się do łyżki.
Na talerzach ułóż miseczki z ciasta. Do każdej miseczki włóż udko i trochę nadzienia, obok ułóż pokrojoną w plastry pierś, mięso polej sosem i dodatkowo skrop wszystko oliwą truflową. O miseczki oprzyj pokrywki z ciasta, a wokół rozłóż ćwiartki fig.
Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl