Przepiórki w sarkofagach. Przepis z filmu "Uczta Babette"

Być może sama nazwa nie brzmi zbyt apetycznie, ale jest to jedna z najpyszniejszych przystawek, jakie można zobaczyć na ekranie. Podobnie jak zdekonstruowanej staromodnej zapiekance z kurczaka, temu filmowemu daniu ekstrawagancji dodają: foie gras, czarna trufla, przepiórki i ciasto francuskie. Ponieważ nie wszyscy możemy wygrać na loterii i zafundować sobie taką kolację, tutaj znajdziecie bardziej ekonomiczną, ale nie mniej wspaniałą wersję dania z Uczty Babette.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Składniki:

  • mąka pszenna do podsypania
  • 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 niedużej drobno posiekanej cebuli
  • 120 g surowej kiełbasy wieprzowej bez skórki
  • 120 g wątróbek drobiowych
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 2 łyżki mleka
  • 25 g bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 kurczak
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 120 ml sherry albo wiśniówki
  • 120 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 4 figi pokrojone w ćwiartki

Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 220 st. Stolnicę posyp mąką i delikatnie rozwiń rozmrożone ciasto. Wytnij z ciasta dwa krążki o średnicy 15 cm i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego krążka postaw szklankę i zrób nacięcie wzdłuż jej obwodu. Powierzchnia ciasta powinna zostać tylko nacięta, ale nie przecięta do końca. W małej misce ubij jedno jajko. Posmaruj krążki jajkiem i piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz przez 5–10 minut lub dopóki ciasto nie nabierze złocistego koloru.

Przenieś blachę do pieczenia na kratkę i poczekaj, aż ciasto całkiem ostygnie. Następnie delikatnie odetnij wcześniej nacięte środki krążków – dzięki temu powstaną dwie "miseczki" i dwie "pokrywki". Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, obniż temperaturę do średniej i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta, czyli około 10 minut. Dodaj kiełbasę i rozgnieć ją na małe kawałki przy pomocy drewnianej łyżki. Smaż przez 3 minuty. Dodaj kawałki wątróbek i podsmażaj, aż z wierzchu będą przyrumienione, w środku wciąż różowe. Dodaj szałwię. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj w misce mleko, bułkę tartą, jajko i pietruszkę. Dodaj zawartość patelni i mieszaj, aż nadzienie dobrze się połączy.

Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Natrzyj kurczaka jedną łyżką oleju i dopraw solą i pieprzem. Napełnij go nadzieniem, a nogi zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Na żeliwnej patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oleju, aż zacznie lekko dymić. Ułóż kurczaka na patelni, klatką piersiową w dół. Smaż go dopóki kurze piersi nie staną się złotobrązowe, potem odwróć i wstaw patelnię do piekarnika. Piecz przez 45–55 minut lub do chwili, kiedy termometr wbity w nadzienie pokaże 70 st. Przenieś kurczaka na deskę do krojenia i pozwól mu odpocząć. Patelnię ponownie rozgrzej. Kiedy tłuszcz na patelni zacznie skwierczeć, dodaj sherry i bulion. Drewnianą łyżką delikatnie zdrap to, co przywarło do dna patelni i wymieszaj. Dodaj rozmaryn, doprowadź wszystko do wrzenia, płyn ma się gotować na małym ogniu, a jego objętość powinna się zmniejszyć o dwie trzecie. Dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż sos będzie wystarczająco gęsty, aby przykleić się do łyżki.

Na talerzach ułóż miseczki z ciasta. Do każdej miseczki włóż udko i trochę nadzienia, obok ułóż pokrojoną w plastry pierś, mięso polej sosem i dodatkowo skrop wszystko oliwą truflową. O miseczki oprzyj pokrywki z ciasta, a wokół rozłóż ćwiartki fig.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika