Przepiórki w sarkofagach. Przepis z filmu "Uczta Babette"

Być może sama nazwa nie brzmi zbyt apetycznie, ale jest to jedna z najpyszniejszych przystawek, jakie można zobaczyć na ekranie. Podobnie jak zdekonstruowanej staromodnej zapiekance z kurczaka, temu filmowemu daniu ekstrawagancji dodają: foie gras, czarna trufla, przepiórki i ciasto francuskie. Ponieważ nie wszyscy możemy wygrać na loterii i zafundować sobie taką kolację, tutaj znajdziecie bardziej ekonomiczną, ale nie mniej wspaniałą wersję dania z Uczty Babette.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Składniki:

  • mąka pszenna do podsypania
  • 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 niedużej drobno posiekanej cebuli
  • 120 g surowej kiełbasy wieprzowej bez skórki
  • 120 g wątróbek drobiowych
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 2 łyżki mleka
  • 25 g bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 kurczak
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 120 ml sherry albo wiśniówki
  • 120 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 4 figi pokrojone w ćwiartki

Przygotowanie: piekarnik rozgrzej do 220 st. Stolnicę posyp mąką i delikatnie rozwiń rozmrożone ciasto. Wytnij z ciasta dwa krążki o średnicy 15 cm i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego krążka postaw szklankę i zrób nacięcie wzdłuż jej obwodu. Powierzchnia ciasta powinna zostać tylko nacięta, ale nie przecięta do końca. W małej misce ubij jedno jajko. Posmaruj krążki jajkiem i piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz przez 5–10 minut lub dopóki ciasto nie nabierze złocistego koloru.

Przenieś blachę do pieczenia na kratkę i poczekaj, aż ciasto całkiem ostygnie. Następnie delikatnie odetnij wcześniej nacięte środki krążków – dzięki temu powstaną dwie "miseczki" i dwie "pokrywki". Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, obniż temperaturę do średniej i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i półprzezroczysta, czyli około 10 minut. Dodaj kiełbasę i rozgnieć ją na małe kawałki przy pomocy drewnianej łyżki. Smaż przez 3 minuty. Dodaj kawałki wątróbek i podsmażaj, aż z wierzchu będą przyrumienione, w środku wciąż różowe. Dodaj szałwię. Zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj w misce mleko, bułkę tartą, jajko i pietruszkę. Dodaj zawartość patelni i mieszaj, aż nadzienie dobrze się połączy.

Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Natrzyj kurczaka jedną łyżką oleju i dopraw solą i pieprzem. Napełnij go nadzieniem, a nogi zwiąż sznurkiem wędliniarskim. Na żeliwnej patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oleju, aż zacznie lekko dymić. Ułóż kurczaka na patelni, klatką piersiową w dół. Smaż go dopóki kurze piersi nie staną się złotobrązowe, potem odwróć i wstaw patelnię do piekarnika. Piecz przez 45–55 minut lub do chwili, kiedy termometr wbity w nadzienie pokaże 70 st. Przenieś kurczaka na deskę do krojenia i pozwól mu odpocząć. Patelnię ponownie rozgrzej. Kiedy tłuszcz na patelni zacznie skwierczeć, dodaj sherry i bulion. Drewnianą łyżką delikatnie zdrap to, co przywarło do dna patelni i wymieszaj. Dodaj rozmaryn, doprowadź wszystko do wrzenia, płyn ma się gotować na małym ogniu, a jego objętość powinna się zmniejszyć o dwie trzecie. Dodaj masło i gotuj na wolnym ogniu, aż sos będzie wystarczająco gęsty, aby przykleić się do łyżki.

Na talerzach ułóż miseczki z ciasta. Do każdej miseczki włóż udko i trochę nadzienia, obok ułóż pokrojoną w plastry pierś, mięso polej sosem i dodatkowo skrop wszystko oliwą truflową. O miseczki oprzyj pokrywki z ciasta, a wokół rozłóż ćwiartki fig.

Przepis pochodzi z książki "Filmowe menu"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść