Przekładaniec śledziowy z buraczkami i jajkami
Śledź jest co prawda tłustą rybą, ale za to bardzo bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, którego zawiera aż 2 g na 100 g ryby. Stanowi także bogate źródło witaminy E i D. Może to się wydać dziwne, ale jest ich ponad 10 razy więcej niż mleku. Do tego śledź zawiera też sporą ilość potasu, selenu i żelaza. Podpowiadamy, jak go przyrządzić.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 8 filetów śledziowych - wymoczyć i pokroić w dzwonka,
- 4 ziemniaki - ugotować w mundurkach, obrać
- 4 średnie buraki - ugotować obrać,
- 4-5 jaj - ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek,
- 1mały kubek śmietany (125 ml),
- 1 majonez (250 ml),
- natka pietruszki - posiekać.
Przepis
- Śmietanę połączyć z majonezem, dodać sól, pieprz do smaku.
- Układać w szklanym naczyniu warstwami, smarując każdą warstwę sosem ze śmietany i majonezu: białka starte na malutkich oczka tarki, śledzie, ziemniaki starte na grubych oczkach tarki, buraki również na grubych oczkach tarki, żółtka starte na małych oczkach tarki, wierzch posypać natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl