Przekąski na andrzejki. Co przygotować na domową imprezę?

Dla dzieci to wieczór wróżb i lania wosku. Dorośli preferują spotkania przy suto zastawionym stole. Dla gospodarzy zwykle oznacza to wiele godzin spędzonych w kuchni, także w czasie przyjęcia. Na szczęście wiele przekąsek można przygotować wcześniej, nie poświęcając na to zbyt wiele czasu, ani wysiłku. Oto pięć naszych andrzejkowych propozycji.

Przekąski na andrzejkiCo przygotować na andrzejkową imprezę w domu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©fazeful - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Sałatka z serem pleśniowym i pomidorami

Ser pleśniowy to nie tylko dodatek do makaronu czy do kanapek. Równie dobrze sprawdza się w sałatkach. Aby przygotować sałatkę na andrzejki potrzebujemy: kawałek sera z pleśnią, sałatę, kilka zielonych oliwek, kilka pomidorów koktajlowych, majonez, jogurt, sok z cytryny i pieprz. Sałatę dzielimy na kawałki, pomidory i oliwki na połowy, ser rozkruszamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki przed samym podaniem.

Pieczone pieczarki

Pieczone kapelusze z dużych pieczarek możemy przygotować nawet kilka godzin wcześniej, a tuż przed podaniem je odgrzać. Składniki: kilka pieczarek, cebula, czosnek, tarty parmezan, masło, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Grzyby posypujemy solą i pieprzem, do każdego kapelusza wkładamy łyżeczkę masła. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy 10 minut, wyjmujemy i studzimy. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Mieszamy z serem, tymiankiem i pieprzem. Farsz układamy na pieczarkach, a przed podaniem zapiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Roladki z łososiem

Roladki z łososiem czy wędliną to jedna z najbardziej popularnych andrzejkowych przekąsek. Nadziane na wykałaczkę kawałki naleśnika z farszem są smaczne, eleganckie i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy: kilka plasterków wędzonego łososia, twarożek, sok z cytryny, szklankę liści rukoli, pieprz i sól. Zaczynamy jednak od naleśników: do miski wrzucamy mąkę, dodajemy jajko, trochę soli i mieszamy. Dolewamy wodę gazowaną, aż utworzy się ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny i smażymy naleśniki. Każdy z nich smarujemy serkiem, układamy rukolę, plasterki, łososia, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w rulon. Kroimy je na plasterki grubości dwóch centymetrów i spinamy wykałaczkami.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatki z makaronem są smaczne, sycące i można je przygotować wcześniej. A tuńczyk z puszki wzbogaci smak takiej przekąski. Składniki: dwie szklanki ugotowanego makaronu penne lub farfalle, kwaśna, gęsta śmietana, cebula, dwie puszki tuńczyka, garść rukoli, sól i pieprz. Cebulę siekamy bardzo drobno, tuńczyka dzielimy na małe kawałki. Makaron mieszamy z rybą i cebulą, dolewamy śmietanę, dodajemy rukolę i doprawiamy solą i pieprzem.

Paszteciki wegetariańskie

Z kupionego w sklepie gotowego ciasta francuskiego zrobimy wiele bardzo smacznych przekąsek. Można w nie zawijać parówki, faszerować pasztetem, ale my mamy wersję wegetariańską. To przygotowania pasztecików potrzebne będą: płat ciasta francuskiego, ser feta, pęczek natki pietruszki, kilka suszonych pomidorów, jajko, pieprz. Fetę rozgniatamy, dodajemy do sera posiekaną natkę, posiekane pomidory, oregano i pieprz. Ciasto rozwijamy, lekko wałkujemy, kroimy na kwadraty szerokości czterech-pięciu centymetrów. Układamy na każdym łyżkę masy serowej i składamy jak pierogi. Każdy pasztecik smarujemy jajkiem i pieczemy je 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów