Przekąski na andrzejki. Co przygotować na domową imprezę?

Dla dzieci to wieczór wróżb i lania wosku. Dorośli preferują spotkania przy suto zastawionym stole. Dla gospodarzy zwykle oznacza to wiele godzin spędzonych w kuchni, także w czasie przyjęcia. Na szczęście wiele przekąsek można przygotować wcześniej, nie poświęcając na to zbyt wiele czasu, ani wysiłku. Oto pięć naszych andrzejkowych propozycji.

Przekąski na andrzejkiCo przygotować na andrzejkową imprezę w domu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©fazeful - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Sałatka z serem pleśniowym i pomidorami

Ser pleśniowy to nie tylko dodatek do makaronu czy do kanapek. Równie dobrze sprawdza się w sałatkach. Aby przygotować sałatkę na andrzejki potrzebujemy: kawałek sera z pleśnią, sałatę, kilka zielonych oliwek, kilka pomidorów koktajlowych, majonez, jogurt, sok z cytryny i pieprz. Sałatę dzielimy na kawałki, pomidory i oliwki na połowy, ser rozkruszamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sos wlewamy do sałatki przed samym podaniem.

Pieczone pieczarki

Pieczone kapelusze z dużych pieczarek możemy przygotować nawet kilka godzin wcześniej, a tuż przed podaniem je odgrzać. Składniki: kilka pieczarek, cebula, czosnek, tarty parmezan, masło, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Grzyby posypujemy solą i pieprzem, do każdego kapelusza wkładamy łyżeczkę masła. Wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy 10 minut, wyjmujemy i studzimy. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle. Mieszamy z serem, tymiankiem i pieprzem. Farsz układamy na pieczarkach, a przed podaniem zapiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Roladki z łososiem

Roladki z łososiem czy wędliną to jedna z najbardziej popularnych andrzejkowych przekąsek. Nadziane na wykałaczkę kawałki naleśnika z farszem są smaczne, eleganckie i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy: kilka plasterków wędzonego łososia, twarożek, sok z cytryny, szklankę liści rukoli, pieprz i sól. Zaczynamy jednak od naleśników: do miski wrzucamy mąkę, dodajemy jajko, trochę soli i mieszamy. Dolewamy wodę gazowaną, aż utworzy się ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny i smażymy naleśniki. Każdy z nich smarujemy serkiem, układamy rukolę, plasterki, łososia, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i zawijamy w rulon. Kroimy je na plasterki grubości dwóch centymetrów i spinamy wykałaczkami.

Sałatka z tuńczykiem

Sałatki z makaronem są smaczne, sycące i można je przygotować wcześniej. A tuńczyk z puszki wzbogaci smak takiej przekąski. Składniki: dwie szklanki ugotowanego makaronu penne lub farfalle, kwaśna, gęsta śmietana, cebula, dwie puszki tuńczyka, garść rukoli, sól i pieprz. Cebulę siekamy bardzo drobno, tuńczyka dzielimy na małe kawałki. Makaron mieszamy z rybą i cebulą, dolewamy śmietanę, dodajemy rukolę i doprawiamy solą i pieprzem.

Paszteciki wegetariańskie

Z kupionego w sklepie gotowego ciasta francuskiego zrobimy wiele bardzo smacznych przekąsek. Można w nie zawijać parówki, faszerować pasztetem, ale my mamy wersję wegetariańską. To przygotowania pasztecików potrzebne będą: płat ciasta francuskiego, ser feta, pęczek natki pietruszki, kilka suszonych pomidorów, jajko, pieprz. Fetę rozgniatamy, dodajemy do sera posiekaną natkę, posiekane pomidory, oregano i pieprz. Ciasto rozwijamy, lekko wałkujemy, kroimy na kwadraty szerokości czterech-pięciu centymetrów. Układamy na każdym łyżkę masy serowej i składamy jak pierogi. Każdy pasztecik smarujemy jajkiem i pieczemy je 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia