Prosta i smaczna zupa buraczkowa. Posmakuje całej rodzinie
Pełna smaku i aromatu zupa z buraczków. Przepis jest banalnie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Buraki, pietruszkę, marchew i ziemniaki umyj, oczyść i obierz.
- Wodę zagotuj w sporym garnku.
- Wrzuć pałki z kurczaka bez skóry, cebulę, ziele angielskie, listki laurowe i dodaj szczyptę soli.
- Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a pozostałe warzywa zetrzyj na grubej tarce.
- Wyjmij mięso z wywaru, włóż warzywa i gotuj 16–18 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
- Dopraw zupę do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
- Zmiksuj na gładki krem (uwaga: niektóre blendery wymagają wcześniejszego schłodzenia zupy).
- Mięso obierz z kości i chrząstek, pokrój w cienkie paseczki.
- Przelej zupę do miseczek i na środku ułóż po małej porcji mięsa.
Przepis z książki Agaty Lewandowskiej "Pokonaj nadciśnienie dietą DASH"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze